< Terug naar vorige pagina

Project

Methodologische aspecten bij de in vivo beeldvorming van het mutant huntingtin eiwit in een muismodel voor de ziekte van Huntington.

De ziekte van Huntington (HD) is een autosomale dominante aandoening die gekarakteriseerd wordt door een progressieve neurodegeneratie van het striatum in een eerste stadium en verschillende andere hersenregio's in een later stadium. De verantwoordelijke mutatie voor deze aandoening is een abnormale herhaling van de trinucleotide CAG die leidt tot de productie van een huntingtin eiwit met een verlengde polyglutamine sequentie (mHTT). Om de progressie van deze ziekte te karakteriseren en potentiƫle behandelingen te beoordelen, is het interessant om het mHTT eiwit longitudinaal op te volgen in een HD muismodel. Huidige state-of-the-art moleculaire technieken zoals positron emission tomography (PET) zijn niet-invasieve methoden die toelaten om biologische processen longitudinaal te visualiseren en te kwantificeren. Om het mHTT eiwit the visualiseren is de radiotracer [11C] CHDI-180 ontwikkeld voor mHTT PET beeldvorming. In dit project zullen we de kwantificatiemethoden voor [11C] CHDI-180 PET beeldvorming optimaliseren en valideren. Verschillende methodologische aspecten zullen worden benaderd, geoptimaliseerd en gevalideerd door middel van magnetische resonantie (MR) beeldvorming, autoradiografie en immunohistochemie.
Datum:1 apr 2017 →  21 sep 2017
Trefwoorden:ZIEKTE VAN HUNTINGTON, BEELDVORMING VAN KLEINE DIEREN, BEELDVERWERKING
Disciplines:Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Medische biotechnologie, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Medische beeldvorming en therapie, Neurowetenschappen, Andere paramedische wetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering