< Terug naar vorige pagina

Project

Nagaan van het ziektemodulerend effect van vroege anti- epileptogene behandelingen in muismodellen van de ziekte van Alzheimer. (FWOTM907)

De ziekte van Alzheimer (zvA) is de meest frequente oorzaak van dementie. Epilepsie komt frequenter voor bij patiënten met zvA dan bij gezonde mensen.

Onze hypothese is dat bij een groot deel patiënten met zvA klinisch niet waarneembare epileptische processen aanwezig zijn en deze de cognitieve achteruitgang versnellen. Daarom stellen we een vroege anti-epileptische behandeling voor, die ziektemodulerend zou kunnen zijn. Dit onderzoeken we in gekende muismodellen voor zvA. Eerst gaan we na of we epileptische ontladingen in deze muizen kunnen waarnemen en hoe cognitie evolueert. Nadien zullen we het zvA muismodel reeds in een vroeg stadium langdurig behandelen met een anti-epilepticum (levetiracetam) dat men reeds in de klinische praktijk gebruikt en andere muizen behandelen met een ghreline receptor agonist die nog in ontwikkeling is. Ghreline is een endogene molecule, die voornamelijk een rol speelt in metabolisme. Onderzoek toonde aan dat ghreline cognitieve achteruitgang in zvA modellen vermindert en ook anti-epileptische eigenschappen heeft in muizen.

Het effect van beide behandelingen gaan we na via cognitieve testen en verscheidene merkers van zvA.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:alzheimer
Disciplines:Biomedische modellering