< Terug naar vorige pagina

Project

Niet-invasieve meting van hersenactiviteit in vrij bewegende gezonde en neuropsychiatrische humane populaties met behulp van functionele bijna-infraroodspectroscopie (fNIRS)

Functionele bijna-infraroodspectroscopie (fNIRS) is een optische hersenmonitoringstechniek die gebruik maakt van bijna-infrarood spectroscopie voor functionele beeldvorming van de hersenen. In het bijzonder wordt hersenactiviteit gemeten door gebruik te maken van bijna-infrarood licht om de corticale hemodynamische activiteit te schatten die optreedt als reactie op neurale activiteit. Het signaal is vergelijkbaar met het BOLD-signaal gemeten door fMRI en kan veranderingen in zowel de oxy- als deoxyhemoglobineconcentratie meten. fNIRS-apparaten zijn draagbaar en een van de weinige niet-invasieve hersenbeeldvormings-technieken die kunnen worden gebruikt in vrij bewegende deelnemers. Samen met de minimale voorbereidingstijd maakt dit fNIRS de hersenbeeldvormingsmodaliteit bij uitstek voor zowel klinische als gezonde populaties die een lage frustratietolerantie hebben voor langere voorbereidingstijden (zoals vereist voor bijv. EEG), of om stil te blijven (zoals vereist voor bijv. fMRI) , zoals kinderen of personen met dementie.
Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:emotion, social cognition, dementia, infants, functional brain imaging, BOLD response
Disciplines:Neuropsychologie, Neurofysiologie, Ontwikkelingsneuropsychologie, Neuropsychologie van veroudering, Sociale perceptie en cognitie, Biologische psychiatrie, Pediatrie, Geriatrie