< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de klinische effecten van oxytocinetherapie bij kinderen met autisme en comorbide verstandelijke beperking en de mogelijkheid van mediatie van therapeutische effecten door aanbieding van concomitante sociale training.

Intranasale administratie van oxytocine wordt steeds meer beschouwd als een nieuwe therapie voor autisme spectrum stoornis (ASS). Het merendeel van studies excluderen echter autistische individuen met comorbide verstandelijke beperking (VB) die nochtans 40% uitmaken van de ASS populatie en vaak ernstigere beperkingen vertonen. Het huidige project bedraagt een RCT die de effecten van oxytocinetherapie (4 weken van 2 dagelijkse intranasale administraties van 12 IU) test in een representatieve steekproef van 160 kinderen met ASS+VB (8-12 jaar) (80 oxytocine,80 placebo) op ASS kernsymptomen (sociaal functioneren, repetitief gedrag) en secondaire/exploratieve uitkomsten (e.g. angst, stressfysiologie, sociale wederkerigheid in naturalistische settingen). Gezien recente inzichten dat de context waarin oxytocinetherapie wordt toegediend de uitkomst van therapie zou beïnvloeden, zal aan de helft van de kinderen (40 oxytocin,40 placebo) de neusspray worden toegediend in combinatie met sociale trainingssessies (2 keer/week). Dit laat toe te onderzoeken of oxytocinetherapie in een sociaal stimulerende context de mogelijkheid biedt tot bijkomstig positieve effecten. Kortom, dit project zal belangrijke inzichten bieden in de effecten van oxytocinetherapie in kinderen met comorbide VB en de mogelijkheid van mediatie door concomitante sociale training, welke essentieel zijn in de verder ontwikkeling van oxytocine-gebaseerde therapieën voor ASS en hun vertaling in de klinische praktijk.

Datum:3 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:Oxytocin, Autism Spectrum Disorder, Intellectual disability, Randomized clinical trial
Disciplines:Ontwikkelingsneurowetenschappen, Neurofysiologie, Farmacotherapie, Biologische psychiatrie, Sociaal gedrag en sociale actie
Project type:PhD project