< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar extensioneel stromingsgedrag van polymeer oplossingen

Verschillende polymeer oplossingen en emulsies vertonen tijdsafhankelijk of thixotropisch gedrad. In andere woorden, de eigenschappen van de oplossing is niet enkel afhankelijk van de instantane omgeving maar ook van het vervormingsverleden. Structuren binnenin de oplossing of emulsie kunnen zich opbouwen bij het vervormen maar deze opbouw van structuur vraagt tijd.

Vervorming komt voor in 2 vormen, oftewel afschuiving of extensie. Dit doctoraat focust op extensioneel stromingsgedrag of reologie. Om de extensionele reologie van een vloeistof te bepalen is het van primordiaal belang om de extensionele viscositeit te achterhalen. Om deze viscositeit te bepalen wordt er een filament stretcher gebouwd in het labo. In deze set-up worden 2 cirkelvormige plaatjes (met de te testen oplossing tussen) uit elkaar bewogen op zo’n manier dat een constante extensie bekomen worden. Door de kracht te meten die de vloeistof uitoefent op de plaatjes samen met de diameter van het vloeistoffilament in het midden, is het mogelijk om de extensionele viscositeit te bepalen.

Thixotropisch gedrag van verdunde polymeer oplossingen zal onderzocht worden met behulp van de zelfgebouwde filament stretcher. En ook al is thixotropie veelal aanwezig in industriele processen, blijft het een weinig begrepen fenomeen. Daarom is het doel van dit doctoraat om een beter fundamenteel begrip van thixotropie te krijgen en uit te zoeken welke parameters dit fenomeen beïnvloedt.

Datum:1 okt 2015 →  29 jun 2019
Trefwoorden:thixotropy, rheology, extension, filament stretcher, viscosity, polymer
Disciplines:Fysica van gecondenseerde materie en nanofysica, Katalytische reactietechnieken, Chemisch productontwerp en formulering, Algemene chemische en biochemische ingenieurswetenschappen, Process engineering, Scheidings- en membraantechnologie, Transportfenomenen, Andere (bio)chemische ingenieurswetenschappen, Polymere materialen
Project type:PhD project