< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoeksintegratie en meta-analyse van geïndividualiseerd en grootschalig onderzoek: methodologie en toepassing op onderzoek naar de behandeling van probleemgedrag bij personen met ernstig en diep verstandelijke beperkingen.

Tot voor kort werden kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksbenaderingen bijna uitsluitend los van elkaar gehanteerd bij het synthetiseren vanempirische data in verschillende onderzoeksdomeinen. Gedurende het voorbije decennium werden mixed methods onderzoeksbenaderingen echter almaar populairder, en het aantal primaire empirische studies dat combinaties van kwalitatieve en kwantitatieve data en methoden hanteert kende een aanzienlijke stijging in het pedagogische, psychologische, gezondheids-, en sociaalwetenschappelijke onderzoek. Wanneer we echter kijken naaronderzoek op het metaniveau, zien we dat mixed methods onderzoeksbenaderingen daar zelden worden toegepast. Daarom beoogde dit proefschrift te onderzoeken wat de mixed methods onderzoeksbenadering zou kunnen bijdragen aan de integratie van onderzoek op metaniveau (i.e., mixedmethods research syntheses, MMRS).
Vanuit een pragmatisch-filosofisch standpunt is een onderzoeksmethode slechts van wetenschappelijke relevantie indien ze werkt en indien ze leidt tot nieuwe inzichten en een beter begrip in een bepaald onderzoeksdomein. Overeenkomstig dit filosofisch standpunt, fungeert het onderzoek naar interventies voor probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperkingen in dit proefschrift als test case domein voor de toepasbaarheid van MMRS. In Hoofdstuk 1 presenteren we een inleidend overzicht van dit domein. Voornamelijk gebruik makend van kwantitatieve synthese methoden, bespreken we in dit hoofdstuk de effecten van verschillende interventies voor het reduceren van probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperkingen. 
In de volgende drie hoofdstukken worden verschillende theoretisch-methodologische aspecten besproken van MMRS. In Hoofdstuk 2 wordt een overzicht gegeven van recente ontwikkelingen met betrekking tot MMRS, en worden de mogelijke sterktes en zwaktes van deze methode besproken. Gebaseerd op deze bevindingen wordt in Hoofdstuk 3 een kader voorgesteld om MMRS te ontwerpen en uit te voeren en wordt dit kader geïllustreerd met toepassingen bij het plannen van MMRS in ons test case domein. Er zijn weinig tot geen MMRS richtlijnen te vinden om de critical appraisal uit te voeren van primaire mixed methods studies. Om hieraan tegemoet te komen, presenteren we in Hoofdstuk 4 een overzicht en kritische vergelijking van de bestaande kaders voor het uitvoeren van de critical appraisal van primaire mixed methods studies. 
De laatste twee hoofdstukken van het proefschrift beschrijven elk een uitgevoerde mixed methods research synthese in het test case domein. Hoofdstuk 5 rapporteert een tweefasige studie over de effectiviteit van verschillende interventies voor probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperkingen. Hierbij werden sequentieel kwalitatieve (i.e., een kwalitatieve meta-synthese van 137 artikels) en kwantitatieve (i.e., een multiniveau meta-analyse van 285 single-caseartikels over 598 personen) methoden gehanteerd, waarbij de kwantitatieve fase dominant was. Hoofdstuk 6 beschrijft een studie met gelijktijdiguitgevoerde kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksfasen, waarbij de kwalitatieve fase dominant was, die systematisch het gepubliceerde onderzoek over restraint interventies voor probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperkingen synthetiseerde. Een combinatie van statistische meta-analyse en kwalitatieve meta-synthese technieken werd gehanteerd om de95 gevonden studies te analyseren. 
In de laatste sectie van het proefschrift bespreken we hoe de MMRS methode kan bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten in het onderzoek naar interventies voor probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperkingen (Hoofdstukken 5 en 6), alsook in verschillende andere domeinen binnen het pedagogische, psychologische, gezondheids-, en sociaalwetenschappelijke onderzoek. 
Datum:1 okt 2008 →  30 sep 2012
Trefwoorden:Intellectual disabilities, Problem behaviour
Disciplines:Psychologische methoden, Mathematische en kwantitatieve methoden, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Sociale theorie en sociologische methoden, Politieke theorie en methodologie, Publieke medische diensten
Project type:PhD project