< Terug naar vorige pagina

Project

Opvolging van Invasieve Uitheemse Soorten: Valoriseren van data ter ondersteuning van beleid en beheer (TRIAS)

Biologische invasies opvolgen met behulp van open data en open source software? Snel en automatisch nieuwe exoten detecteren? Het volledige exotenregister voor België op één plaats? Het recent goedgekeurde BRAIN-project Opvolging van Invasieve Uitheemse Soorten: Valoriseren van data ter ondersteuning van beleid en beheer (2017-2021) wil hier werk van maken. De afgelopen jaren heeft België verschillende tools ontwikkeld om het beleid rond invasieve soorten te ondersteunen, zoals een register van experten en beheerders, protocollen voor risicobeoordeling en een vroegewaarschuwingssysteem. Toch is de doorstroming van gegevens naar wetenschap en beleid vaak traag door de vele gefragmenteerde bronnen.

TrIAS (TrIAS: Tracking Invasive Alien Species - Building a data-driven framework to inform policy) wil data rond invasieve soorten (soortenlijsten en observaties) mobiliseren en ontsluiten als open data en deze gebruiken om beleidsvragen te beantwoorden via reproduceerbare, open en geautomatiseerde workflows. Met deze open data zullen indicatoren voor invasieve exoten gevoed worden, opkomende soorten gedetecteerd worden en risico-evaluaties gebeuren. Met de gegevens zullen ook geavanceerde risicomodellen en kaarten gemaakt worden voor een aantal opkomende exoten.

Na wetenschappelijke evaluatie van de voorstellen door buitenlandse experts, keurde Belspo het projectvoorstel goed. Voor het project is een totaalbedrag van 720.000 euro uitgetrokken. In TrIAS werken 12 partners samen. Het Agentschap Plantentuin Meise, het Belgisch Biodiversiteitsplatform en het INBO coördineren.
Datum:15 dec 2017 →  Heden
Trefwoorden:B270-plantenecologie, B280-dierenecologie