< Terug naar vorige pagina

Project

Preventieve conservatie van historische stedelijke gebieden met aandacht voor culturele waarden en sociaal-economische dynamiek. Case study van de Vista Alegre-wijk in Santiago de Cuba

Historische stedelijke gebieden worden continu bedreigd door tijd- en contextspecifieke politieke, economische, sociaal-culturele en technologische factoren die de veranderende aard van sociaal-economische dynamiek bepalen, die op zijn beurt ook de betekenissen en percepties van culturele waarden beïnvloeden die deze gebieden worden toegeschreven . Daarom is de wisselwerking tussen culturele waarden en sociaaleconomische dynamiek essentieel bij het behoud van erfgoed. Vooral verschillende sociale en economische fenomenen hebben het verval van historische stedelijke gebieden in Cuba beïnvloed, wat heeft geleid tot een permanente claim voor geïntegreerde nieuwe benaderingen die kunnen bijdragen aan hun behoud.

In dit opzicht was dit onderzoek gebaseerd op het preventieve behoud van gebouwd erfgoed als een opkomend alternatief voor duurzame beschermingsmaatregelen, omdat het zich richt op de oorzaken van verval om negatieve effecten op authenticiteit en integriteit te verminderen. Dienovereenkomstig leidden de volgende vragen tot de ontwikkeling van de redenering: in hoeverre beïnvloedt de wisselwerking tussen culturele waarden en sociaal-economische dynamiek het behoud van historische stedelijke gebieden? In hoeverre kan het begrijpen van dit onderlinge verband bijdragen aan het bevorderen van preventieve beschermingsstrategieën voor historische stedelijke gebieden, specifiek voor het district Vista Alegre in Santiago de Cuba?

Daarbij was het algemene doel om de invloed te bepalen van de wisselwerking tussen culturele waarden en sociaal-economische dynamiek op het behoud van historische stedelijke gebieden, door een analytische volgorde te ontwikkelen op basis van de preventieve benadering, toegepast op de casestudy van de Vista Alegre District in Santiago de Cuba. Daartoe was het noodzakelijk om theoretische discussies en methodologische benaderingen te herzien die hielpen bij het analyseren van de belangrijkste concepten en het begrijpen van de principes van preventief behoud. Deze fundamenten hielpen bij het ontwikkelen van een multidisciplinaire toolboxbenadering die de analytische volgorde structureert. De bevindingen werden onthuld door de case study te analyseren.

De belangrijkste bijdrage van dit onderzoek aan kennis was de integratie van de anders gescheiden concepten van culturele waarden en sociaaleconomische dynamiek in de context van preventieve conservatie, om hun invloed op het behoud van historische stedelijke gebieden te bepalen. De resultaten kunnen worden beschouwd als een kader dat de instandhouding en het beheer van historische stedelijke gebieden kan ondersteunen door de uitdagingen van verschillende sociale en economische verschijnselen aan te pakken.

Datum:16 aug 2016 →  13 mrt 2019
Trefwoorden:Historic urban areas, Cultural values, Socio-economic dynamics, Preventive conservation
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie
Project type:PhD project