< Terug naar vorige pagina

Project

Regeneratieve potentieel van bloedplaatjesconcentraten in orale chirurgie

Regeneratie is een opkomende gebied in de geneeskunde. Huidige regeneratieve methoden in parodontologie omvatten het gebruik van autografts, allografts, alloplasts, xenografts en natuurlijke of synthetische membranen, resorbeerbaar of niet-resorbeerbaar. In de afgelopen twintig jaar, bloedplaatjesconcentraten (PCs) zijn ontstaan ​​als een potentieel regeneratieve methode in Orale en Maxillo-faciale Chirurgie, gebruikt als enige  vulmaterialen of als scaffold. Het doel is om neoangiogenese te versnellen dankzij de stimulatie van de grafted cells. Vervolgens wordt het bot geregenereertd, necrose vermeden en de ontwikkeling van infectie beperkt. 

Leucocyte- Platelet-Rich Fibrin (L-PRF) is een soort bloedplaatjesconcentraat ontwikkeld voor specifiek gebruik in Orale en Maxillo-faciale Chirurgie. Het wordt gemaakt uit een klein bloedstaal, die onmiddellijk gecentrifugeerd wordt zonder extra bestanddelen toegevoegd. Coagulatie begint tijdens de centrifugatie en drie lagen worden verkregen: Red Blood Cells (RBC's) onder in de buis, Platelet-Poor Plasma (PPP) aan de bovenzijde en een tussenliggende laag die "buffy coat" wordt genoemd waarbij bloedplaatjes en leukocyten zijn meestal geconcentreerd. L-PRF heeft potentiële voordelen, namelijk: het creëert een bioactief construct voor differentiatie en proliferatie van stamcellen en progenitorcellen alsook het gedrag als immuunregulatie knooppunt met een langzame continue afgifte van groeifactoren gedurende 7-14 dagen.

Rijk aan fibrine, bloedplaatjes (± 95% van de initiële bloed), leukocyten (± 50% van de initiële bloed) stamcellen en monocyten, L-PRF wordt verder omgevormd tot een membraan, circa 1 mm in dikte, door zachte compressie. De architectuur en sterkere mechanische eigenschappen van de fibrine steunen zijn gebruik als bescherming van de Schneiderian membraan in de sinus lift of als GTR membraan. L-PRF introduceert de concept van Natural Tissue Regeneration (NTR) en Natural Bone Regeneration (NBR) die gebaseerd zijn op bevorderen van parodontale regeneratie van verschillende weefsels normaal vereist voor een tand-functie (bot, parodontale ligament, gingiva attachment) en botregeneratie, respectievelijk . Beide technieken gebruiken L-PRF: autoloog, zonder vreemd lichaam reacties en toestaan van het eigen lichaam om zichzelf te regenereren.

Datum:15 sep 2014  →  15 sep 2018
Trefwoorden:bone regeneration, periodontal surgery, platelets concentrates
Project type:PhD project