< Terug naar vorige pagina

Project

Sabbatperiode Giovanni Lapenta: Machine Learning voor Turbulentie en Reconnection

1) Ontwikkele, van een nieuwe mogelijkheid van big data-analyse om toe te voegen aan mijn expertise op het gebied van simulatie en theorie. De missie magnetospheric multiscale (MMS) die door NASA is gelanceerd, heeft een schat aan gegevens met een ongekende nauwkeurigheid: door de teams van de Universiteit van Colorado (CU) en aan de UCLA te bezoeken, kan ik samenwerken met experts die enkele van de experimenten aan boord hebben ontworpen. Meedoen met data-analyse en simulatie zal een boost geven aan mijn onderzoek en aan mijn onderwijscarrière.
2) Een nieuwe missie wordt gelanceerd in juli: Parker Solar Probe (PSP) en een andere, Solar Orbiter (SO), zullen binnenkort volgen. Ik zal samenwerken met het team van de senior observatoriumwetenschapper van PSP (Velli bij UCLA en JPL) om nieuwe expertise te ontwikkelen over het modelleren van de zonnewind onder de omstandigheden die door de missies worden waargenomen.
3) Ik ga me onderdompelen in een nieuwe activiteit waar ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt: kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) toegepast op ruimtegegevens. Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt om deze nieuwe richting te ontwikkelen, een inspanning die heeft geleid tot een nieuw door de EC gefinancierd H2020-project: AIDA dat ik vanaf september zal coördineren. Ik zal een deel van de sabbatical gebruiken om mijn expertise op het gebied van AI en ML te versterken en het nieuwe AIDA-project in goede banen te leiden. Experts bij UCLA en CU zullen waardevolle hulp zijn, vooral in de IGPP bij UCLA waar ik al contacten heb

Datum:1 feb 2023 →  31 aug 2023
Trefwoorden:machine learning, Magnetospheric MultiScale (MMS) and Parker Solar Probe (PSP) mission, geomagnetic storms
Disciplines:Astronomie en astrofysica, Machine learning en besluitvorming