< Terug naar vorige pagina

Project

Standardized Uptake Value: Effecten van Lean Body Mass normalisatie en PET reconstructie

Eén op drie Belgen krijgt te maken met kanker vooraleer ze de leeftijd van 75 jaar hebben bereikt. Elke dag krijgen 176 mensen de diagnose voorgeschoteld, en verliezen 75 patiënten hun strijd tegen kanker. Er wordt voorspeld dat de globale maatschappelijke belasting nog meer zal toenemen. Kanker is een verzamelnaam voor ziektebeelden met een verstoorde celcyclus, waarbij cellen ongecontroleerd en snel delen. Ze verbruiken hierbij meer energie, in de vorm van glucose, dan de meeste andere cellen in het lichaam. Snelle en accurate diagnose is essentieel voor het maken van een effectieve behandelingsmethode en therapieopvolging. Medische beeldvorming speelt een belangrijke rol in diagnose en staging, waarbij bv. positron emission tomography / computed tomography (PET/CT) een gevestigde waarde vormt binnen de oncologie, en fysische/functionele processen in kaart brengt in combinatie met anatomische beelden.

De glucoseconsumptie van kankercellen kan in kaart gebracht worden d.m.v. PET in combinatie met fluorodeoxyglucose (18F-FDG of FDG), een radioactief glucoseanaloog. PET beelden worden visueel (kwalitatief) geïnterpreteerd door (ab)normale FDG opstapeling van FDG te evalueren en te koppelen aan anatomische afwijkingen die men ziet op CT. Daarnaast kan ook een kwantitatieve beoordeling gebeuren d.m.v. de zogenaamde standardized uptake value (SUV), een simpele maat voor FDG-opstapeling. SUV is de verhouding tussen gemeten radioactiviteit (RA) en verwachte RA. Verwachte RA is dan gelijk aan de verhouding tussen de toegediende FDG-concentratie en distributievolume (VD), welke de onderstaande vergelijking oplevert. SUV is een handige parameter voor het vergelijken van verschillende letsels/regio’s in één beeld, meerdere scans van dezelfde patiënten op verschillende dagen (therapieopvolging), en zelfs beelden van verschillende patiënten. Hoewel het gebruik van SUV in de laatste jaren aan een opmars bezig is, zijn er nog een aantal beperkingen.

SUV = gemeten RA / (geïnjecteerde RA / VD)

Het doel van deze thesis was om de reproduceerbaarheid van SUV te evalueren, om op die manier bij te dragen aan de bruikbaarheid ervan in de praktijk, en situeert zich bij twee beperkingen van SUV kwantificatie: (A) de beperking rond normalisatie en (B) de invloed van het PET reconstructieprotocol.

(A) Lichaamsgewicht (BW) werd oorspronkelijk gebruikt als normalisatiefactor (distributievolume VD), waarna ook lichaamsoppervlakte (BSA) en vetvrije massa (LBM) werden voorgesteld. Er werden gemengde conclusies gepubliceerd i.v.m. SUV normalisatie naar LBM, dat met formules werd geschat. Een vraag die zich hierbij stelt, is of SUV variabiliteit zou verminderen indien we LBM effectief zouden meten i.p.v. gebruik te maken van de gekende formules, die gebaseerd zijn op een gezonde populatie. De eerste stap in deze richting is het bepalen van een simpele en betrouwbare manier om patiëntspecifieke LBM te kunnen bepalen. Daarna zullen we verschillende SUV normalisatiefactoren (BW, BSA, LBM van vergelijkingen, LBM van CT scans) vergelijken, en de effecten bekijken op SUV variabiliteit en de correlatie tussen SUV en zijn normalisatiefactor.

(B) PET reconstructieprotocols zijn voornamelijk geoptimaliseerd voor visuele beeldinspectie en lesiedetectie. Wanneer kwantitatieve beoordeling belangrijker werd, werden inspanningen gedaan om kwantitatieve harmonisatie te bewerkstelligen tussen verschillende centra, toestellen, en fabrikanten. Eén van deze initiatieven is het EARL accreditatieprogramma. Er werden echter gemengde resultaten gepubliceerd i.v.m. de harmonisatie van optimale lesiedetectie en reproduceerbare kwantificatie. We zullen data bekijken van scanfantomen, gezonde lever SUVs en SUVs van lesies, die werden bepaald na twee verschillende PET reconstructieprocedures.

Datum:1 sep 2012 →  18 jun 2018
Trefwoorden:SUV, PET/CT, 18F-FDG
Disciplines:Medische beeldvorming en therapie
Project type:PhD project