< Terug naar vorige pagina

Project

Warmtetolerantie en de regulatie van climacterische vruchtrijping.

Tomaat is een wereldwijd economisch waardevol en gezond gewas met goede voedingseigenschappen. Door de jaren heen is tomaat gebruikt als een modelplant om fundamentele principes van ontwikkeling en climacterische rijping van vlezige vruchten te bestuderen. Ethyleen wordt algemeen erkend als het belangrijkste regulerende hormoon bij het rijpen; samen met verschillende transcriptiefactoren reguleert het de rijping van fruit. De doelstellingen van dit project zijn het begrijpen van de onderliggende regulatie van climacterische rijping van warmtetolerante/gevoelige tomaten op het niveau van ethyleenperceptie en signalering en om de ethyleenbiosynthese en signaalroute te modelleren tijdens climacterische rijping van tomatenfruit. Om deze doelstellingen te bereiken, zal een systeembiologische benadering worden gebruikt om de regulering van climacterische rijping van warmtetolerante/gevoelige tomaten op het niveau van ethyleenperceptie en -signalering te kwantificeren.

De projectuitkomst zal een doorbraak betekenen in het fundamentele begrip van ethyleenbiosynthese en fruitrijping van warmtetolerante en hittegevoelige tomaten, die als basis zullen dienen om de kwaliteit na de oogst van deze tomatencultivars te verbeteren. De resultaten op tomaten verkregen in dit project zullen waarschijnlijk overdraagbaar zijn aan andere belangrijke fruitsoorten.
 

Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2020
Trefwoorden:model plant, heat tolerant/sensitive tomato, regulation of climacteric fruit ripening, ethylene biosynthesis, breakthrough
Disciplines:Productie van landbouwdieren, Productie van landbouwgewassen, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Andere landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen, Plantenbiologie, Tuinbouwproductie, Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Wiskundige analyse, Toegepaste wiskunde, Algemene wiskunde, Geschiedenis en grondbeginselen van de wiskunde, Andere wiskunde en statistiek