< Terug naar vorige pagina

Publicatie

Wat is het milieu ons waard?

Boek - Rapport

Ondertitel:De acceptatie van milieubeleid en milieumaatregelen
Staatssecretaris Van Geel heeft aangeven dat voor de nieuwe Toekomstagenda Milieu de maatschappelijke agenda in belangrijke mate leidend moet zijn. Inzicht in de opvattingen van de burger is daarom belangrijk om de legitimiteit van het te voeren beleid te onderbouwen. Daartoe is aan TNS NIPO Consult, in samenwerking met zusterbureau Veldkamp opdracht gegeven een analyse te maken van de opvattingen van de burger rondom het milieu. De aandacht moest daarbij uitgaan naar de bereidheid van burgers om milieumaatregelen te accepteren. Daarnaast was aandacht gewenst voor een marketingstrategie voor nieuw milieubeleid, waarbij gedifferentieerd wordt naar de belevingswereld van verschillende segmenten burgers. Door in te spelen op behoeften van deze segmenten ten aanzien van overheidsbeleid kan het draagvlak voor milieubeleid worden vergroot. De doelstelling van het project is als volgt geformuleerd: Inzicht in de offerbereidheid voor de oplossing van milieuvraagstukken en in de mogelijkheden voor een gedifferentieerde marketing van milieubeleid bij burgers, op basis van verschillende behoeften van burgers ten aanzien van de overheid in het algemeen en ten aanzien van het milieubeleid in het bijzonder.
Er zijn drie enquêtes uitgevoerd:
1. Een onderzoek gericht op het segmenteren van burgers op basis van hun behoeften ten aanzien van overheidsbeleid (n=813);
2. Een conjunctonderzoek om inzicht te krijgen in het draagvlak voor maatregelenpakketten (n= 667);
3. Een traditionele opiniepeiling om de spontane reacties op de voorgestelde maatregelen te onderzoeken (n = 413).
Het veldwerk is uitgevoerd in de maanden juni en juli van 2005. Voor een gedetailleerde beschrijving van de methodologie verwijzen wij hier naar de onderzoeksverantwoording die als bijlage bij dit rapport is opgenomen. De resultaten zijn in dit hoofdstuk samengevat. Eerst beschrijven we een burgersegmentatie op basis van hun behoeften ten aanzien van overheidsbeleid. Daarna wordt ingegaan op wat de burgers vinden dat de algemene beleidsprioriteiten van de politiek moeten zijn en de beleidsprioriteiten ten aanzien van het milieu in het bijzonder. Vervolgens schetsen we de persoonlijke bereidheid van burgers milieumaatregelen te accepteren. Daarbij kijken we naar verschillen tussen segmenten in de samenleving. Afgesloten wordt met aanbevelingen voor het vergroten van het draagvlak voor het milieubeleid van de overheid.
Aantal pagina's: 77
Jaar van publicatie:2019
Toegankelijkheid:Open