Projecten
Alternatieve eiwitbronnen voor vlees – van technofunctionaliteit tot nutritionele waarde Thomas More
Bepalen van de optimale bezettingsdichtheid van landbouwhuisdieren gehuisvest in groep in relatie tot ruimtelijke behoeften, bedrijfsrendabiliteit en maatschappelijke acceptatie Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Hoe beïnvloedt het aantal dieren per vierkante meter het welzijn en de productie van vleeskippen en vleeskonijnen? Vanaf welke dichtheid verandert hun gedrag? Wanneer krijgen ze gezondheidsproblemen? Tot op welke ruimtegrens zetten ze hun voeder nog efficiënt om? Als een bepaalde dichtheid geen negatieve impact heeft op bovenstaande parameters, betekent dit dan ook dat de dieren zoveel ruimte ...
PhD-positie over ‘Optical sensing voor onderhuidse kwaliteitsbeoordeling vlees’ KU Leuven
Visuele en nabij-infrarood spectroscopie wordt in toenemende mate toegepast voor kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie. De snelle en niet-destructieve karakter van spectroscopische metingen maakt onmiddellijke feedback mogelijk over de productkwaliteit. Dit is niet alleen cruciaal om een hoge kwalitatief eindproduct, maar maakt ook optimalisatie en tijdige interventie in het productieproces mogelijk. De vleesindustrie vraagt om ...
Innovatieve hulpmiddelen voor de beoordeling en authenticatie van de kwaliteiten van kippenvlees, rundvlees en zuivelproducten Universiteit Gent
Het door de EU gefinancierde INTAQT-project zal een diepgaande multicriteria-beoordeling uitvoeren van de relatie tussen houderijsystemen en intrinsieke kwaliteitskenmerken van producten van dierlijke oorsprong. Onderzoekers zullen hulpmiddelen voor kwaliteitsbeoordeling en authenticatie ontwikkelen die beleidsmakers, industrieën, landbouwers en consumenten op wetenschappelijke basis ondersteunen, naast het verbeteren van landbouwpraktijken. ...
Transcriptoomanalyse op weefsels van Pietrain-varkens die werden gevoerd met een dieet met een hoger vezelrijk bijproduct. KU Leuven
Bijproducten zijn secundaire producten die zijn afgeleid van een productieproces dat van diverse oorsprong (dierlijke, graan, plantaardig, enz.) kan zijn. Bijproducten bevatten meer vezels en minder zetmeel en monosachariden (Lackey, 2010) en zijn variabel in samenstelling en verteerbaarheid van voedingsstoffen (Pahm et al. 2008). Gondret et al. (2014) stelden een lager vetgehalte vast in de musculus longissimus dorsi van gelten die een ...
Vergroten van uitloopgebruik door kippen in mobiele stallen, in combinatie met de productie van korte omloop hout Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Wat is, in een systeem van professionele kippenkweek met uitloop in openlucht, het effect van de aanwezigheid van korte-omloophout in de uitloopzone, zowel op het gedrag en de kwaliteit van de kippen als op de groei van het korte-omloophout? Kippen met toegang tot een vrije uitloop blijken in de praktijk weinig gebruik te maken van de buitenruimte. Slechts een deel van de dieren durft naar ...
De exploitatie van insecten mogelijk maken als een duurzame bron van eiwitten voor diervoeder en menselijke voeding. KU Leuven
Food security is a global challenge. Within the overall increased demand for food, and particularly meat production, there is also an urgent need to increase supply of protein from sustainable sources. The principle objective of the international and multidisciplinary PROteINSECT consortium is to facilitate the exploitation of insects as an alternative protein source for animal and human nutrition. Advances have been made in rearing of ...
Ontwikkeling van hoogwaardige vleesanalogen met verbeterde textuur, smaak en aroma (Veganalog) KU Leuven
De algemene doelstelling van dit project is de kennis over ingrediënten (plantaardige eiwitten en vetten, hydrocolloïden) en productieprocessen voor kwaliteitsvolle vleesanalogen bij de beoogde doelgroep (leveranciers/producenten van deze producten en hun ingrediënten en additieven) te verbeteren en te implementeren om deze producten aantrekkelijker te maken voor flexitariërs.
De focus ligt hier op twee belangrijke kwaliteitsattributen, ...