Projecten
Invloed van verschillende procesgeïnduceerde (micro)structuren op de in vitro zetmeelverteerbaarheid van gewone bonen: Een kinetische benadering KU Leuven
Iedereen heeft er al van gehoord: de voedselketen en zijn producten moet dringend nog meer focus leggen op duurzame levensmiddelen die een positief effect hebben op de menselijke gezondheid, maar daarnaast ook tegemoetkomen aan een verminderde belasting op het milieu. In dit kader wordt een verhoogde consumptie van plantaardige levensmiddelen (bvb. granen, fruit, peulvruchten, noten, groenten) sterk aangeraden. Als voedingswetenschappers en ...
Isolatie, productie, semi-kristallijne aggregatie en potentiële farmaceutische toepassing van amylose KU Leuven
Amylose (AM) is een quasi lineair glucosepolymeer. Samen met amylopectine (AP) vormt het de basis van granulair zetmeel. Het gehalte AM in natieve zetmelen varieert van 20 tot 35%. Het beïnvloedt sterk de functionaliteit van zetmeel in waterige systemen. In dispersies van volledig verstijfseld zetmeel speelt AM-kristallisatie een belangrijke rol in het verstijfselingsproces. In veel levensmiddelenbereidingen begint de AM-netwerkvorming ...
Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen
Xcc en Pspo zijn zaadovergaande bacteriën. Daarom wordt een vaststelling in een gewas dikwijls toegewezen aan besmetting van zaden die dan op de plantenkwekerijen wordt overgezet op de jonge planten. Zaadbedrijven doen nochtans inspanningen om gezonde zaden te leveren. ...
Biotoegankelijkheid en vertering van nutriënten in Bambara aardnoten: invloed van opslagcondities en procesvoering KU Leuven
Inheemse peulvruchten zijn lokaal aangepaste en duurzame levensmiddelen die voedselzekerheid en gezondheid in ontwikkelingslanden kunnen verbeteren. Naast problemen inzake voedselzekerheid, blijft malnutritie een onopgelost probleem blijft. Peulvruchten kunnen na de oogst lang bewaard worden, wat ze een betrouwbare voedselbron maakt in tijden van honger. Tijdens langetermijnbewaring van gedroogde peulvruchten kunnen verschillende biochemische ...
Onderzoek naar de functionaliteit van biopolymeren en gerelateerde watermobiliteit in de keten van bloem tot brood KU Leuven
Brood is het voornaamste product gebaseerd op tarwe en is een basisvoedingsmiddel in de Westerse wereld. Brood past uitstekend in een gezond voedingspatroon aangezien het een goede bron van energie, vezels, vitaminen en mineralen is. Helaas wordt 25% van al het geproduceerde brood verspild, en dit voornamelijk door de consument. Consumenten verkiezen vers brood met een zacht, maar versnijdbaar kruim, een knapperige korst en de gewenste smaak ...
Algorithms for Analyzing Biological Sequences (Algoritmen voor de analyse van biologische sequenties) KU Leuven
Adaptieve directe zoekmethoden voor gradiëntvrije optimalisatie met één of meerdere objectieffuncties KU Leuven
Door de groei van de beschikbare rekenkracht in de voorbije decennia worden numerieke methoden steeds meer toegepast in de ingenieurspraktijk. Geavanceerde computerprogramma’s voor ontwerp en analyse zijn standaardtools geworden. Ook de stand van de techniek in numerieke optimalisatie is gestaag vooruitgegaan. Gezien de nauwe band tussen ingenieurswetenschap en optimalisatie is het geen verrassing dat de beweging naar integratie van krachtige ...
Groen Licht Vlaanderen, stuurgroepvoorzitter. KU Leuven
Geïntegreerde aanpak voor het beheer van kust cultureel erfgoed KU Leuven
De interactie van de mens met de zee en de oceanen houdt een lange geschiedenis in van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in kustgebieden. Deze interactie heeft het natuurlijke landschap beïnvloed en speelt een cruciale rol in de vorming van het cultureel erfgoed van de kust. Dit cultureel erfgoed dat zich uitstrekt over het continuüm van land en zee, maakt een belangrijk onderdeel uit van de culturele rijkdommen in kustgebieden. Dit ...