< Terug naar vorige pagina

Infrastructuur

Klinkt goed! – Een geïntegreerd platform voor het bestuderen van ultrasone vocalisaties in knaagdiermodellen voor hersenaandoeningen. (SOUNDSGOOD)

Het modelleren van menselijke psychische stoornissen bij knaagdieren vormt een buitengewoon grote uitdaging, gezien de subjectieve aard van veel symptomen, het gebrek aan relevante biomarkers en objectieve diagnostische instrumenten, en het onvolledige begrip van de relevante neurobiologie en genetica. De identificatie van nieuwe therapeutische aangrijppunten staat bijna stil. We zijn ervan overtuigd dat een dieper begrip van het natuurlijke gedragsrepertoire van knaagdieren en de relevantie ervan voor het modelleren van menselijke psychische stoornissen nodig is om de huidige beperkingen van translationeel onderzoek te overwinnen. We moeten naar onze diermodellen luisteren. Daarom zullen we een geïntegreerd platform opzetten voor het bestuderen van ultrasone vocalisaties in knaagdiermodellen voor hersenaandoeningen (SoundsGood!). Het platform Klinkt Goed! zal meerdere apparaten integreren die samen de kwantitatieve beoordeling van sociaal-affectieve communicatie mogelijk maken door middel van ultrasone vocalisaties in zender en ontvanger. Klinkt goed! omvat (1) de upgrade van bestaande gedragsopstellingen, met integratie van ultrasone registratie, en (2) nieuwe
gedragsopstellingen voor ultrasone registratie én weergave, en zal worden aangevuld met (3) tools en rekenkracht die nodig zijn voor interne implementatie en ontwikkeling van computationele methoden voor geluidsanalyse. Klinkt goed! zal op die manier toelaten om biomedisch onderzoek te verfijnen.

Type: Equipment
Locatietype: Single sited
Toegankelijkheid: Onderzoekers kennisinstellingen
In gebruik: 9 feb 2023 →  Heden
Disciplines: Neurowetenschappen niet elders geclassificeerd
Trefwoorden: menselijke psychische stoornissen, ultrasone vocalisaties