< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek rond empowerment bij vrouwen met migratieachtergrond

Antwerpen is in al haar facetten een diverse stad, onder meer in gender en herkomst. Om meer gelijke kansen te kunnen genereren, wil de stad volop inzetten op het vergroten van de participatie van vrouwen met een migratieachtergrond (=VMMA) aan de samenleving. Dat gaat niet enkel over de deelname aan de arbeidsmarkt, maar ook over sociale en maatschappelijke participatie. Daarom wou de stad nagaan welke drempels in de maatschappij (discriminatie, kinderopvang, ...) en welke drempels in de eigen omgeving (beperking van de zelfbeschikking, rollenpatronen, ...) aanwezig zijn waardoor vrouwen met een migratieachtergrond niet of ondergemiddeld participeren. Evenzeer wou de stad een beter zicht krijgen op de hefbomen die die sociale en maatschappelijke participatie versterken.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut HIVA (KULeuven) en Avansa regio Antwerpen. HIVA stond in voor de individuele interviews met vrouwen met een migratieachtergrond en de analyse van het aanbod dat vandaag al voor deze doelgroep bestaat. Avansa bracht de vrouwen samen en begeleidde thematische groepsgesprekken die resulteerden in de input voor het onderzoek en in een videoproductie met getuigenissen.

In totaal namen 135 vrouwen deel aan dit onderzoek. Met hen werd teruggekeken op hun levensverhaal, de mate waarin zij dat verhaal zelf hebben kunnen en mogen vormgeven, de impact die eigen beslissingen maar ook beslissingen van buitenaf hebben gehad op hun levenswandel. Door zo hun eigen biografie uit te tekenen, kregen vrouwen de kans in te gaan op wat hen tegenhoudt en wat hen stimuleert sociaal en maatschappelijk te participeren, maar ook om te duiden wat die deelname precies voor hen betekent en hoe doorheen hun leven een serie aan events en beslissingen op elkaar inhaken.

Datum:20 jan 2021 →  19 jan 2022
Trefwoorden:thema_migratieenin
Disciplines:Vrijwilligersorganisaties, participatie en de civiele maatschappij