Project
Karakterisering van allergeen-specifieke T- en B-cellen geassocieerd met tolerantie-inductie bij voedsel-allergische kinderen
Tolerantie-inductie bij IgE-gemedieerde voedselallergie is een dynamisch proces, waarbij de ontwikkeling en activering van T- en B-cellen met regulerende functie betrokken zijn. Het verhitten van voedsel-allergene eiwitten zou hun allergeniciteit kunnen verminderen en een tolerantieproces kunnen induceren bij voedsel-allergische kinderen. In het bijzonder bij kinderen met IgE-gemedieerde koemelkallergie veronderstellen wij dat in vitro activering van perifere bloed mononucleaire cellen (PBMC) met koemelk allergenen verschillen aan het licht zal brengen tussen koemelk-allergische kinderen, koemelk-tolerante kinderen die hun allergie zijn ontgroeid en gezonde niet-allergische kinderen. In combinatie met een basofiele activatietest met extracten uit koemelk met variërende verhittingsperiodes, kunnen beide testen mogelijk uitwijzen welke kinderen klaar zijn om (verhitte) koemelkhoudende producten te eten en bij wie een provocatietest nog moet worden uitgesteld. In het eerste werkpakket zal ik een protocol optimaliseren om ons in staat te stellen koemelkspecifieke regulerende T- en B-cellen bij koemelk-allergische kinderen te bestuderen en daarna te onderzoeken tijdens een tolerantie-inducerend protocol (TEHITI-studie). Bij kinderen met een specifiek type voedselallergie, eosinofiele oesofagitis (ped-EoE), wijst de aanwezigheid van voedselspecifieke IgG-antilichamen geproduceerd door B-cellen op de betrokkenheid van een voedselspecifieke trigger bij hun ziekte. In een tweede werkpakket zal ik proberen een B-cel assay te ontwikkelen bij kinderen met ped-EoE waarmee we in vitro de mogelijke betrokkenheid van koemelk- en/of kippenei-eiwitten (en hun potentiële verschillen na verhitting en/of binding van de eiwitten) bij de ontwikkeling van de ziekte kunnen bestuderen. Dit zal gebeuren via een bloedbiomarker en mogelijk ook via een specifieke kleuring op de biopsieën genomen tijdens een klinische proef bij ped-EoE-patiënten. Hierdoor kunnen we kandidaten bestuderen voor de introductie van verhitte eiwitten in de voeding van ped-EoE-kinderen, waarbij deze eiwitten worden vermeden. Dit zal worden onderzocht tijdens een klinisch protocol voor de introductie van verhitte eiwitten bij ped-EoE-kinderen.