< Terug naar vorige pagina

Project

NutriMorph: De relatie tussen partikelmorfologie, nutritionele samenstelling en de functionaliteit van plantaardige halffabrikaten, vermalen met verschillende technieken.

Bij de verwerking van plantaardige grondstoffen worden deze vermalen tot een ingrediëntenpoeder, dat verder wordt verwerkt in eindproducten. De grootte en vorm van de deeltjesin dit ingrediëntenpoeder spelen een belangrijke rol in hun functionaliteit, zoals het water bindend en emulgerend vermogen. Daarnaast dragen ook bepaalde nutritionele componenten, zoals eiwitten en vezels, bij aan deze functionaliteit.

In het project NutriMorph richten we ons op twee hoofdaspecten. Enerzijds onderzoeken we hoe de conische zeefmolen, een innovatieve vermalingstechniek, zich verhoudt tot de impactmolen, een gangbare industriële methode. We analyseren daarbij welke invloed beide technieken hebben op de kwaliteit van plantaardige grondstofpoeders. Hierbij zou de conische zeefmolen minder invasief zijn dan traditionele cutter- of impactsystemen en een uniformere deeltjesgrootte opleveren in het eindproduct. Anderzijds willen we een beter inzicht krijgen hoe de nutritionele samenstelling, partikelgrootte en partikelvorm samenhangen met de functionele eigenschappen van plantaardige ingrediëntenpoeders. In dit luik karakteriseren we zowel de poeders verkregen via de conische en impactvermalingen als commercieel verkrijgbare ingrdiëntenpoeders. Dit gebeurt op basis van deeltjesgrootte en -vorm (via de Morphological Particle Analyzer), nutritionele samenstelling (zoals eiwit- en vezelgehalte) en techno-functionele eigenschappen (zoals water- en oliebindend vermogen en emulgerend vermogen). Door linken te leggen doortussen deze analyseresultaten willen we een diepgaand inzicht in de relatie tussen vermalingstechniek, nutritionele en fysische eigenschappen, en de functionaliteit van plantaardige ingrediëntenpoeders.

Datum:1 sep 2025 →  Heden
Trefwoorden:halffabrikaten, plantaardige grondstoffen, kwaliteitsparameters
Disciplines:Voedseltechnologie, Voedsel en additieven engineering
Project type:Samenwerkingsproject