< Terug naar vorige pagina

Project

NANOALLOY: Geïnduceerde electrodepositie van nanostructuren zoals nanodraden en nanobuizen bestaande uit multilagen van cobaltlegeringen voor MEMS toepassingen.

- Studie van de elektrodepositie van nanogestructureerde samenstellingsgemoduleerde multilagen op basis van kobalt op vlakke substraten en van het electroformeren van meerlagen nanodraden en nanobuizen in geanodiseerd aluminium. Koper zal aangewend worden als tussenlaagmateriaal in de multilagen. - Studie van het mechanisme van geïnduceerde elektrodepositie met een bijzondere aandacht voor de groei van nanodraden en nanobuizen met het oog op het bekomen van nieuwe fysische eigenschappen. - Bepaling van de mechanische, structurele, morfologische en tribologische eigenschappen van nanostructuren bekomen via elektrodepositie (voltammetrie, SEM-FEG, XRD, DSC nanotribologie en macrotribologie). - Optimalisatie van de elektrodepositieparameters teneinde nanostructuren te bekomen met goede adhesie, lage scheurgevoeligheid en uniforme dikte vereist voor toepassingen in MEMS-technologie. - Toepassingsmogelijkheden in nano-elektronica nagaan op basis van relaties tussen bereiding-structuur-functionaliteit.
Datum:1 jul 2010 →  30 sep 2012
Trefwoorden:Nanotubes, Nanowires, Anodized aluminium, MEMs, Multilayers, Cobalt, Electrodeposition
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie