< Terug naar vorige pagina

Project

Resistentie genotypering voor de optimalisatie van HCV antivirale behandelingen.

Chronische hepatitis veroorzaakt door het hepatitis C virus (HCV) is wereldwijd een ernstig volksgezondheidsprobleem. Meer dan 80 miljoen mensen zijn momenteel besmet met dit virus. Slechts een minderheid van de patiënten is in staat het virus spontaan, zonder behandeling, te overwinnen. De andere, chronisch geïnfecteerde patiënten lopen risico op verdere ontwikkeling van leverziekten tot levercirrose en leverkanker. 

Hoewel een een groot aantal van de chronisch besmette patiënten genezen door een behandeling met een combinatie van antivirale geneesmiddelen, zijn bepaaalde virussen moeilijker te behandelen dan andere. Dit resulteert in weinig behandelingsmogelijkheden voor sommige patiënten. Niewe studies die aanleiding geven tot het goedkeuren van nieuwe antivirale geneesmiddelen zijn hoopgevend, hoewel de snelle ontwikkeling van antiviral resistentie reeds aangetoond werd als groot minpunt. De dynamische pool van nauw verwante hepatitis C virussen binnen eenzelfde patiënt, evolueert snel op korte tijd als antwoord op de selectieve druk uitgeoefend door de medicatie. De eerste klinische studies hebben reeds mogelijke patronen van mutaties aangetoond, hoewel er nog heel wat te leren valt. Dit project heeft als doel technieken te ontwikkelen en deze te optimaliseren om antivirale resistentie in te kaart te brengen met betrekking tot de routine klinische praktijk. Deze technieken kunnen later toegepast worden om mutatiepatronen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van in vivo antiviral resistentie, beter te kaderen en te begrijpen. Uiteindelijk, zal dit onderzoek, indien nodig, leiden tot de ontwikkeling van een algoritme om antivirale resisnentie te interpreteren, zodanig dat the behandeling van een individuele patiënt verbeterd kan worden.

De resultaten van dit project zullen rechtstreeks geïmplementeerd kunnen worden in de omgang met HCV geïnfecteerde patiënten, door benodigheden die nodig zijn bij het kiezen van een behandelingsstrategie voor een individuele HCV patiënt, aan te geven.

Datum:1 okt 2012 →  30 sep 2016
Trefwoorden:Mutations patterns, next-generation sequencing, HCV Rega algorithm, Clinical trial, Genotyping techniques, Hepatitis C virus, Drug resistance
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde
Project type:PhD project