< Terug naar vorige pagina

Project

Uitwerking decreet en uitvoeringsbesluiten Geestelijke Gezondheid

Het kaderdecreet geestelijke gezondheidszorg (GGZ) van 1999 is een beperkt decreet qua opzet en is in essentie beperkt gebleven tot de centra geestelijke gezondheidszorg (CGG). De GGZ in Vlaanderen omvat echter meer dan enkel de CGG. Het is een zeer diverse sector met vele actoren en subsectoren, elk met een specifieke maar vaak ook gedeelde rol. De bijkomende bevoegdheden die in het kader van de zesde staatshervorming naar Vlaanderen zijn overgedragen, dragen ertoe bij dat de ontwikkeling van een nieuw decreet dringend aan de orde is.

Een eigentijds en tegelijk toekomstgericht decretaal kader voor een duurzame en dus betaalbare, toegankelijke en kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg werd uitgewerkt.

Omdat GGZ-landschap erg complex is, is naast juridische, ook inhoudelijke en wetenschappelijke expertise noodzakelijk bij de uitwerking van een beleidsvisie die aan de basis ligt van een nieuw decreet.

LUCAS werkte deze beleidsvisie uit en schreef de memorie van toelichting voor het ontwerp van decreet. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de afdeling Gespecialiseerde Zorg van het Agentschap Zorg & Gezondheid en met het Vlaams Kabinet Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Datum:1 jul 2017 →  30 jun 2018
Trefwoorden:decreet, uitvoeringsbesluiten, Geestelijke Gezondheid
Disciplines:Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen, Publieke medische diensten