< Terug naar vorige pagina

Project

Platform voor de integratie van psychologische, pneumologische, genetische, revalidatieve, immunologische en neurale aspecten van kortademigheid (PIPPGRIN_AD)

Dyspnee is een kernsymptoom van prevalente respiratoire ziekten zoals COPD, maar ook van hartziekten, kanker en van psychiatrische en psychosomatische aandoeningen. Dyspnee veroorzaakt een grote lijdensdruk, ernstige hinder in het dagelijks functioneren en omvangrijke maatschappelijke kosten. Met dit project willen we een team van experten uit verschillende disciplines samenbrengen om een nieuw onderzoeksprogramma over dyspnee op te starten. Dit team zal expertise integreren uit de psychologie, de pneumologie, de revalidatiewetenschappen, de psychiatrie, de genetica en de neurowetenschappen. Door een doorgedreven en geïntegreerde samenwerking willen we dit ingrijpend symptoom beter begrijpen dan via een enkelvoudige specialistische visie mogelijk is. Via een "state-of-the-art" technisch platform willen we onderzoeken hoe dyspnee beïnvloed wordt door psychologische, neurologische, immunologische en genetische factoren en hoe interacties tussen deze factoren een effect hebben op de klinische toestand en evolutie van patiënten met dyspnee. Het doel is om een multiniveau en multidisciplinair model te ontwikkelen om zo bij te dragen tot nieuwe en betere behandelingen.

Datum:10 sep 2014 →  9 mrt 2019
Trefwoorden:immunology, rehabilitation, neurology, dyspnea, genetic, pneumology, psychology
Disciplines:Psychiatrie en psychotherapie, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Klinische en counseling psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen