< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Jonas Schoelynck

  • Onderzoeksexpertise:In mijn onderzoek focus ik op de BIO in biogeochemie. Dit wil zeggen dat ik de interactie van planten en dieren met hun omgeving bestudeer, en dan vooral chemische en geomorfologische processen in aquatische ecosystemen. Ik heb ervaring met veldwerk (nemen van stalen in meren, rivieren en moerassen), chemische analyses van water, planten en bodem in het lab en de verwerking van de resultaten tot nieuwe inzichten. Het meeste van het onderzoek is in België, Nederland en Polen gebeurd, maar ik nam ook deel aan tal van expedities naar verschillende Afrikaanse rivieren en moerassen. Complementair aan dit veldwerk zijn de laboproeven. Veel hypothesen heb ik getest in experimenten, zowel kleinschalig in het labo, als op mesocosmos schaal in de Mesodrome, een nieuwe state-of-the-art onderzoeksfaciliteit op onze campus. In dit geheel heb ik de grootste affiniteit met waterplanten, Chinese wolhandkrabben, nijlpaarden, de siliciumcyclus en de interactie van planten met de stroming.
  • Trefwoorden:AQUATISCHE ECOLOGIE, WATERKWALITEIT, WATERFLUX, SILICA, SILICIUMDIOXIDE, SILICIUM, Biologie
  • Disciplines:Ecologie, Biogeochemie, Limnologie, Klimaatsverandering, Hydrologie van oppervlaktewater, Plantenecologie, Aquatische biologie, Aquatische chemie, Aquatische fysica, Aquatische wetenschappen, uitdagingen en vervuiling niet elders geclassificeerd, Milieumanagement
  • Onderzoekstechnieken:Verschillende ecologische vraagstukken worden opgelost door stalen te nemen in het veld (doorgaans water-, plant- en bodemstalen) en nadien de eigenschappen ervan te nemen. Dit kan zowel door chemische analyses uit te voeren in het laboratorium, als door bepaalde eigenschappen te meten. Nadien worden deze gegevens geïntegreerd om een totaalbeeld te krijgen en zo verbanden te leggen. Oorzakelijke verbanden worden meestal bewezen door gerichte experimenten uit te voeren.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Academici, waterbeheerders, beleidsmensen