< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een mobiel sensorsysteem, de BactiSense, voor de opsporing van bacteriële verontreinigingen in water- en voedselstalen.

Microbiële verontreiniging van voedsel, voer en water vormt een aanhoudende bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Meestal worden deze infecties pas in een later stadium opgemerkt, waardoor grote partijen producten vernietigd worden. De precieze identificatie van de onderliggende ziekteverwekker is tijdrovend omdat er altijd celkweken nodig zijn, en vaak in combinatie met dure DNA-profilering, wat het gebruik van deze technieken voor routinescreening van voedselmonsters beperkt. In deze studie wordt de bacterie E. coli als modelorganisme gebruikt omdat de Vlaamse overheid strikte limieten definieert voor de concentratie ervan in voedingsmiddelen zoals vruchtensap (103 kolonievormende eenheden (CFU) ml-1) en drinkwater voor vee (105 CFU ml-1). Onze onderzoeksgroep heeft al een E. coli-sensor ontwikkeld, die gebaseerd is op oppervlaktebedrukte polymeerfilms als bacterieselectieve receptorlagen in combinatie met een thermische sensortechniek. De doelstellingen van dit project zijn i) een strikte vereenvoudiging van de uitleesmethode naar planaire sensorchips, ii) een aanzienlijke verlaging van de huidige detectielimiet van 104 CFU ml-1, en iii) de ontwikkeling van een concept dat onderscheid mogelijk maakt tussen een groter aantal verschillende E. coli- en andere bacteriestammen. De te testen monsters omvatten bufferoplossingen, zuivelproducten, vruchtensap en bier.

Datum:1 sep 2016 →  1 sep 2023
Trefwoorden:mobiel sensorsysteem, bacteriële verontreinigingen, waterstalen, voedselstalen
Disciplines:Fysica van gecondenseerde materie en nanofysica
Project type:PhD project