< Terug naar vorige pagina

Project

Naar een internationale (vennootschaps?) belastinghervorming van puur digitale transacties

In de afgelopen jaren heeft de snelle ontwikkeling van de informatietechnologie de manier waarop bedrijven werkzaam zijn veranderd. De digitalisering van de economie heeft bedrijfsprocessen vergemakkelijkt en heeft tot een verbeterde kostenefficiëntie geleid. Daarnaast heeft digitalisering ook geleid tot de ontwikkeling van 'puur digitale' transacties, zoals cloud computing en de verkoop van digitale inhoud of software. De reikwijdte van dit onderzoeksvoorstel blijft beperkt tot dit type transacties.

De toegenomen digitalisering van de economie heeft geleid tot uitdagingen op het gebied van de vennootschapsbelasting op internationaal niveau. Aan de ene kant hebben verschillende belanghebbenden hun bezorgdheid geuit over belastingontwijking en -ontduiking (BEPS) van digitale multinationale bedrijven. Aan de andere kant gaan de uitdagingen op het gebied van de vennootschapsbelasting verder dan de BEPS-discussie, omdat digitale bedrijfsmodellen de fundamenten van de huidige vennootschapsbelastingregels in twijfel trekken, omdat ze gebaseerd zijn op de verouderde veronderstelling dat bedrijven fysieke aanwezigheid (zoals bedrijfsgebouwen / werknemers) nodig hebben om zaken te doen in een markt.

Een aantal hervormingsvoorstellen liggen op tafel om tegemoet te komen aan de uitdagingen waarvan sprake. De huidige voorstellen variëren echter en gaan in verschillende richtingen. Het voorgestelde onderzoek beoogt een geschikt internationaal kader voor vennootschapsbelasting op te stellen voor ‘puur digitale' transacties die moet worden beoordeeld in het licht van een vastgesteld normatief kader. Idealiter zal het resultaat van de analyse zijn dat een van de hervormingsvoorstellen als passend kan worden beschouwd in het licht van het gedefinieerde normatief kader. In het geval dat geen van de voorstellen geschikt is, zal een ander voorstel worden geformuleerd dat wel voldoet aan het normatief kader.

Datum:1 sep 2017 →  11 dec 2021
Trefwoorden:tax, international tax, cloud computing
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project