< Terug naar vorige pagina

Project

Bilaterale samenwerking in het kader van gezamenlijke doctoraatsprojecten_Bench fee i.h.k. van Joint PhD VUB-Universiteit Antwerpen, Bart Tristmans. (OZR2614)

De stedelijke groenruimte in Antwerpen in beleid en beleving, 1859-1973.In dit proefschrift ga ik op zoek naar de betekenissen van groen in de stedelijke samenleving van de negentiende en twintigste eeuw. Ik bestudeer in welke mate de stedelijk groenruimte zich tussen 1859 en 1973 manifesteerde als een spiegel en een microkosmos van maatschappelijke debatten. Het proefschrift zoomt in op de actoren en groepen in de stedelijke samenleving die betrokken waren bij de onderhandelingsprocessen over stedelijk groen, op de verschillende percepties en belevingen die aan de oppervlakte kwamen, en op de functies die stedelijk groen vervulde in de stedelijke samenleving. Ondanks het feit dat er in het verleden al heel wat onderzoek gevoerd werd naar de stedelijke groenruimte, blijven enkele cruciale elementen buiten beeld. Een historische studie naar de evolutie van stedelijke groenruimtes doorheen de tweede helft van negentiende en twintigste eeuw vanuit het perspectief van verschillende actoren ontbreekt nog in het historisch onderzoek. De gelaagde benadering en de brede conceptualisering van stedelijk groen die ik in dit proefschrift hanteer, zorgen in combinatie met de focus op het perspectief van de groengebruikers en de tot nog toe niet bestudeerde officieuze groenzones voor een heel nieuw perspectief in het historisch onderzoek. Doorheen de bestudeerde periode zal gepeild worden naar de mate waarin de stedelijke groenruimte onderhevig was aan veranderingen in typologie, morfologie, beleving en gebruik, maar ook hoe politieke, economische en sociale thema's en de beleving van stedelijk groen elkaar beïnvloedden. De omgang met groen toont naast de denkrichtingen en de mentaliteiten binnen de maatschappij en de politieke stromingen ook de verhouding tussen de verschillende actoren zoals beleidmakers, stadsbewoners, actiegroepen en natuurverenigingen, architecten en stedenbouwkundigen, en biedt inzicht in de omgang van stadsbewoners met de stedelijke (groen)ruimte en de plaats van de stad in een internationaal kader. Er zal bovendien ook nagegaan worden of stedelijke groen beschouwd kan worden als een testcase voor maatschappelijke vernieuwingen. Aan de hand van een gelaagd onderzoek worden de discussies over de stedelijke groenruimte bestudeerd, en zullen de veranderende betekenissen van stedelijk groen en de weerspiegeling van de zich daarbinnen afspelende maatschappelijke discussies gereconstrueerd worden.
Datum:1 jan 2014 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Social Highrise, Truss Design, Design methods, Theory of architecture, Architecture, Social housing, Social highrise, Design education, Tensile structures, Education, Renovation, Harmonic Progression, Engineering, Formfinding, Building technology, renovation, Fire engineering
Disciplines:Burgerlijke ingenieurswetenschappen en bouwkunde, Materiaaltechnologie