< Terug naar vorige pagina

Project

Het heilige onderhandeld: natuurbescherming, landdynamiek en governance spanningen in het Loita Enaimina Enkiyio bos in Kenia

Dit onderzoek gaat dieper in op de impact van de heilige bossen van Kenia op inheemse gemeenschappen en hun manier van leven. De bossen zijn meer dan alleen een natuurlijke hulpbron. Ze zijn een bron van identiteit en bepalen het levensonderhoud van degenen die ervan afhankelijk zijn. Concurrerend landgebruik en belangen in inheemse bossen leiden echter tot uitdagingen voor de bosgemeenschappen. Deze uitdagingen omvatten veranderingen in eigendomsrechten en -aanspraken, die hebben geresulteerd in uitdagingen op het gebied van eigendom en bestuur. Desondanks verzetten inheemse bosgemeenschappen zich tegen een volledige transformatie in de vorm van ontheemding en onteigening. Het onderzoek tracht te begrijpen hoe inheemse bosgemeenschappen het idee van het heilige mobiliseren bij het onderhandelen over alternatieve uitkomsten met betrekking tot hun heilige bossen. Zoals blijkt uit onderstaande tabel, wordt deze vraag in vier delen verder uitgewerkt.

Bestuur

Hoe wordt het heilige gemobiliseerd in het meerlagige/hybride bestuur van heilige inheemse bossen?

Land

Wat zijn de veranderende claims op het Loita-territorium, inclusief het heilige Enaimina Enkiyio-woud, als gevolg van het land registratie proces?

Hoe is het idee van het heilige van invloed geweest op de transformatie van landgebruik en de hervorming van landeigendommen in de commons van natuurgebieden, met name voor heilige bossen?

Gender

Hoe positioneren de vrouwen van Loita zichzelf te midden van de veranderende landverhoudingen die het gevolg zijn van het landregistratieproces. Wat is het effect daarvan op de genderverhoudingen en, vervolgens, op de zorg voor land en heilige bossen?

Natuurbehoud

Hoe mobiliseert de Loita-gemeenschap heilige waarden om te onderhandelen en te bemiddelen over toegangs- en gebruiksrechten, wat uiteindelijk de gewenste natuurbehoudsresultaten oplevert?

Het onderzoek conceptualiseert heilige hulpbronnen als sociaal-ecologische systemen en operationaliseert de sociale innovatietheorie om uit te leggen hoe de Loita Maasai het heilige op innovatieve wijze mobiliseren om aan hun behoeften te voldoen. Een kwalitatieve casestudy benadering vanuit een interpretatief-constructivistisch paradigma speelde een belangrijke rol bij het begrijpen van de Loita-context. Het onderzoek richt zich op het Loita Enaimina Enkiyio bos in Kenia, dat verbonden is met de Loita Maasai-gemeenschap. Het werd geselecteerd vanwege zijn heilige connotatie, het rentmeesterschap van de plaatselijke gemeenschap en de traditionele bestuursstructuur. De onderzoeksresultaten benadrukken dat het heilige een integraal onderdeel is van de onderhandelingen over alternatieve uitkomsten op het gebied van heilige hulpbronnen. Het institutionaliseren van het heilige is van cruciaal belang voor het beheer van heilige bossen en gemeenschappelijke hulpbronnen. Het maakt een hybride aanpak mogelijk die traditionele en formele kaders combineert. Het heilige vormt de basis voor de relatie van de Loita-gemeenschap met de natuur en cultuur, en bevordert solidariteit en waardesystemen voor landgebruik en toegangsrechten. Het heilige beschermt het milieu en motiveert innovatie door middel van een zorgethiek. In Loita Enaimina Enkiyio biedt het heilige een alternatieve motivatie voor natuurbehoud, waardoor een duurzame benadering cultureel en juridisch wordt versterkt. De rol van het heilige vandaag de dag is een kans om inheemse gemeenschappen te ondersteunen door middel van innovatie die geworteld is in het verband tussen natuur en cultuur.

Datum:4 okt 2019 →  1 feb 2024
Trefwoorden:Cultural Theory, Commons, Conservation, Society and Nature, Governance, Institutionalism, Social Innovation
Disciplines:Conservatie en biodiversiteit, Beheer van natural resources, Landschapsarchitectuur niet elders geclassificeerd, Urbanisme en regionale planning, Bosbescherming, Sociale verandering, Stedelijke en regionale geografie, Landschapsarcheologie, Cultuurgeschiedenis, Landschaps- en ecologische geschiedenis, Erfgoed en conservering van landschapsarchitectuur
Project type:PhD project