< Terug naar vorige pagina

Project

Savoir-Faire beschermen: Culinaire erfgoedbewegingen, globalisering en nationalisme in het hedendaagse Frankrijk.

In 2010 verleende UNESCO de status van immaterieel cultureel erfgoed aan 'The Gastronomic Meal of the French' om de kunst van de Franse maaltijd te verheffen tot een beschermde culturele status. In de jaren erna hebben zich in Frankrijk vele culturele evenementen en bewegingen ontwikkeld, waarvan velen deze onderscheiding noemen als een startpunt voor platforms die het culinaire erfgoed verder willen promoten. Hoewel UNESCO verklaart dat immaterieel cultureel erfgoed bijdraagt tot 'behoud van culturele diversiteit' in een hedendaags mondiaal landschap, lijken deze maatregelen ook markers te zijn van culturele poorten, vooral in een snel veranderende wereld. Ondanks zijn gewaardeerde positie als een wereldwijde culinaire leider, heeft Frankrijk getracht verdere erkenning te verkrijgen, grotendeels onder zijn eigen burgers, door culinair erfgoed. Hoewel motivaties zoals het genereren van toeristische winsten en weerstand bieden aan wereldwijde economische concurrentie deze trend gedeeltelijk kunnen verklaren, probeert dit project de impact van andere factoren te identificeren, zoals globalisering en immigratie. Dit project zal ook onderzoeken hoe regionale en nationale identiteiten zich hebben aangepast aan of gereageerd hebben op deze hedendaagse omstandigheden, en hoe culinaire erfgoedbewegingen fungeren als een middel om de culturele identiteit te bevestigen en frenchness benadrukken terwijl andere culturen worden uitgesloten.

Datum:1 nov 2019 →  30 jan 2024
Trefwoorden:Cultural Heritage, Food Studies, Culinary Heritage, Literary and Social Theory, Gastronomy
Disciplines:Geschiedenis van de historische cultuur, Cultuurgeschiedenis, Literatuurkritiek, Kritisch erfgoed
Project type:PhD project