< Terug naar vorige pagina

Project

De evolutionaire oorzaken en gevolgen van normatief conformisme

Cultuur verspreidt zich tussen mensen en ontwikkelt zich in een proces dat analoog is aan genetische evolutie. Conformisme, de neiging om de meerderheid te imiteren, is een belangrijke drijfveer van dit culturele evolutieproces. We weten dat conformisme adaptief kan zijn als het individuen helpt zich aan lokale condities aan te passen. Echter heeft conformisme vaak weinig te maken met informatie over de omgeving, maar meer met de motivatie om aan de heersende sociale normen te voldoen. Dit ‘normatieve conformisme’ wordt allang als menselijk kenmerk erkend in de sociale psychologie, en recent fysiologisch en neurologisch bewijs ondersteunt dit. Niettemin is er weinig bekend over het evolutionaire belang van normatief conformisme.
Dit project is de eerste systematische studie naar de evolutionaire oorzaken en gevolgen van normatief conformisme. Met een combinatie van evolutionaire modellen en gedragsexprimenten zal ik verhelderen 1) hoe normatief conformisme evolueert en 2) hoe normatief conformisme culturele variatie vormgeeft.
Dit project vult een groot gat in ons begrip van de menselijke eigenschappen die ten grondslag liggen aan culturele verandering. Bovendien adresseert het huidige maatschappelijke zorgen rond het verspreiden van desinformatie binnen ‘bubbles’ van gelijkgestemden. Door meer inzicht te geven in de menselijke motivatie om zich te conformeren naar de normen en overtuigingen van hun groep, kan dit project bijdragen aan een gezondere openbare discussie.
 

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:evolution, conformity, human behaviour
Disciplines:Gedragsecologie