< Terug naar vorige pagina

Project

De impact van een patiënt-gebaseerd multi-biomarker toestel om de glucosecontrole te verbeteren voor personen met type 1 diabetes.

In type 1-diabetes mellitus (T1DM) worden insuline producerende bètacellen van de pancreas vernietigd, resulterend in hoge bloedsuikers en permanente nood aan insulinetherapie. Leven met T1DM is een uitdaging. Het vereist intensieve glucose monitoring en insulinetitratie om randnormale glycemies te bereiken om het risico op complicaties te verminderen. Meer en meer mensen met T1DM worden behandeld met insulinepompen en continue glucose monitoring (CGM) sensoren. CGM verbetert metabole controle en levenskwaliteit en verlaagt hypoglycemie. De huidige CGM-toestellen hebben echter ook tekortkomingen. Ze waarschuwen niet voor een dreigende ketoacidose en ze geven geen informatie over lactaatlevels die geproduceerd worden tijdens intensieve inspanning. Door lactaat en ketonen toe te voegen, zal er additionele informatie zijn over glucosefluctuaties. Er is een urgente nood aan een patiënt-gebaseerd multibiomarker toestel dat behoedt voor hypoglycemie of ketoacidose, om de levenskwaliteit te verbeteren en de mogelijkheden om te kunnen sporten te vergroten. Dit laatste is belangrijk omdat mensen met T1DM vaak niet sporten uit angst voor hypoglycemie. De belangrijkste onderzoeksvraag van dit project is de toegevoegde waarde van de bepaling van andere biomarkers (ketonen, lactaat) bovenop glucose in personen met T1DM in het dagelijks leven, maar ook tijdens verschillende soorten inspanning (anaeroob, aeroob). Dit zal resulteren in betere algoritmes om de glycemiecontrole te verbeteren.
Datum:1 nov 2020 →  Heden
Trefwoorden:TECHNOLOGIE BEOORDELING, INSPANNINGSFYSIOLOGIE, GLUCOSE, DIABETES TYPE 1
Disciplines:Endocrinologie, Metabole ziekten, Biomarker evaluatie, Ontdekking en evaluatie van biomarkers niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject