< Terug naar vorige pagina

Project

ePEStemologie: naar een consolidatie van sociale en ecologische integriteit voor natuurbehoud en ontwikkeling in 'betalingen voor ecosysteemdiensten' (PES).

De laatste 15 jaar werden betalingen voor ecosysteemdiensten (PES) een belangrijk instrument om de overgang naar sociaaleconomische en milieu duurzaamheid te bevorderen via economische stimuli voor bodem- en waterbescherming, koolstofsequestratie en biodiversiteitsbehoud. Hoewel PES ontworpen werd als een marktgebaseerde transactie, worden ontwerp en implementatie ervan gevormd door uiteenlopende waardekaders die worden bepaald door de intersectie van contextspecifieke sociaal-culturele relaties, ongelijke machtsverhoudingen in landbeheer, opkomende ecologische processen en de economische krachten die landgebruik bepalen. Dit onderzoeksproject wil voor het eerst alle academische PES literatuur systematiseren om de verschillende kennistheorieën bij het beoordelen van succes of falen van PES te identificeren. Die database ("ePEStemologie") wordt aangevuld met diepgaande casestudies in Québec (Canada) en Nicaragua (lange-termijn ontwikkelingspartner van de Vlaamse instelling), twee verschillende agrarische contexten, ieder met meer dan 10 jaar PES-ervaring. De basis voor het onderzoek is een transformatief paradigma met prioriteit voor sociale en milieurechtvaardigheid, door wetenschappers, praktijkmensen en onderzoeksdeelnemers verantwoordelijk te houden voor de wijze waarop kennis gezamenlijk wordt gegenereerd. Met de database als startpunt wil het project een wereldwijd consortium tot stand brengen voor mondiale transdisciplinaire dialoog en samenwerking rond PES-projecten.
Datum:1 jan 2021 →  31 dec 2023
Trefwoorden:POLITIEKE ECOLOGIE, ECOSYSTEEMDIENSTEN, EPISTEMOLOGIE, CONSERVATIE
Disciplines:Ecosysteemdiensten, Beheer van natural resources, Bosbescherming, Landbouw- en natural resource economie, milieu- en ecologische economie, Ontwikkelingsplanning en -beleid, Sociale geografie
Project type:Samenwerkingsproject