< Terug naar vorige pagina

Project

Consortium van Europese partners en EAAD (Europese alliantie tegen depressie). (EAAD Best)

Het Europese EAAD-Best-project beoogt een grootschalige implementatie van het vierdelige programma van de European Alliance Against Depression (EAAD) in Europa.

EAAD is een internationale non-profit organisatie die ontstond dankzij eerdere projectfinanciering van de EU (2004-2008). De organisatie heeft als doel om de zorg voor en de behandeling van personen met een depressie en suïcidale gedachten te verbeteren via een community-based interventie die simultaan inzet op activiteiten die zich situeren op vier niveaus: 

  • Niveau 1: training en ondersteuning van huisartsen en hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg.
  • Niveau 2: bewustmaking door pr-activiteiten, kick-off events en mediacampagnes.
  • Niveau 3: training van relevante sleutelfiguren in de samenleving (bv. priesters, apothekers, politie, journalisten, geriatrische zorgverleners) en de ontwikkeling van mediarichtlijnen voor correcte berichtgeving over zelfdoding.
  • Niveau 4: ondersteuning van mensen met depressie en suïcidale gedachten en hun naasten met informatiemateriaal, zelfhulpgroepen en de iFightDepression tool en website.

Doorheen de jaren ontwikkelde EAAD een uitgebreide verzameling aan materialen die landen en regio’s kunnen gebruiken om bovenstaande acties te realiseren. De iFightDepression tool en website behoren tot de meest recente materialen die EAAD ontwikkelde.

De iFightDepression tool is een online zelfmanagementtool voor mensen met mildere vormen van depressie die gezondheidswerkers (waaronder huisartsen) kunnen aanbieden aan hun patiënten. De iFightDepression website is gericht op een breed publiek en bundelt relevante informatie over depressie. 

Dusver zijn de EAAD-interventies geïmplementeerd in meer dan 120 regio's in 15 landen binnen en buiten Europa. Het EAAD-Best-project heeft tot doel om de vierledige EAAD-interventie inclusief de iFightdepression tool en website uit te rollen in nieuwe landen en regio’s in Europa. 

Vijf implementatielanden (Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië en Polen) die nog niet vertrouwd zijn met de EAAD-interventies nemen deel aan EAAD-Best. In eerste instantie worden de EAAD-interventies in elk van deze landen in één regio geïmplementeerd. Deze regio staat nadien model voor de verdere uitbreiding van de EAAD-interventies naar andere regio’s. Naast deze vijf implementatielanden nemen drie andere landen die wel al vertrouwd zijn met de EAAD-interventies deel aan EAAD-Best (Hongarije, Ierland en Spanje). In deze landen wordt de implementatie van de interventies geïntensifieerd en uitgebreid naar nieuwe regio’s. 

LUCAS KU Leuven neemt binnen het EAAD-Best-project opnieuw de rol op van evaluator. Dat betekent dat LUCAS verantwoordelijk is voor het uitwerken van een evaluatieplan om na te gaan of de implementatie van de EAAD-interventies in de acht landen (1) verloopt zoals bedoeld (procesevaluatie), (2) op een kwaliteits volle manier gebeurt (outputevaluatie) en (3) de verwachte resultaten oplevert (impactevaluatie).

Datum:2 apr 2021 →  1 apr 2024
Trefwoorden:EAAD, Depressie, Suïcide, implementatieonderzoek
Disciplines:Medische informatica, Geestelijke gezondheidszorg, Eerstelijnsgezondheidszorg