< Terug naar vorige pagina

Project

SpectroFood: Kwaliteitsbepaling via spectrale sensoren voor agrifood (SPECTROFOOD)

Algemeen kader

SpectroFood wil met behulp van hyperspectrale metingen een methodologie uitwerken om de productkwaliteit van groenten en fruit te bewaken doorheen de volledige keten. De toenemende behoefte aan kwaliteitsproducten maakt dat de agrovoedingsketen nood heeft aan betrouwbare en kostenefficiënte oplossingen om de kwaliteit te bepalen tijdens verschillende fasen van de teelt, nl. op het veld, tijdens het transport en bij de bewaring van producten. 


Onderzoeksaanpak

Binnen SpectroFood mikken onderzoekers op een robuuste inschatting van relevante kwaliteitsparameters met hyperspectrale sensoren en analysetechnieken (o.a. artificiële intelligentie). De hyperspectrale sensoren worden hiervoor tijdens verschillende fasen van de teelt ingezet en gelinkt met veldinformatie en bewaarparameters. De focus van de Vlaamse partners in dit project ligt vooral op prei maar kadert in een breder Europees project. Binnen dit Europese kader worden de spectrale metingen voor kwaliteitsbepaling naast prei ook ingezet binnen de broccoli-, appel-, kers- en champignonteelt.


Relevantie/Valorisatie

We verwachten dat de hyperspectrale metingen een objectief beeld geven van de kwaliteit tijdens de verschillende productieprocessen, bijdragen tot transparantie doorheen de keten en tot verdere optimalisatie van de productieprocessen. Er is waarschijnlijk tegelijk sprake van een kennis- en competentieverhoging, en een kwaliteitsverhoging. Daarnaast zal binnen de looptijd van het project, het te gebruiken businessmodel duidelijk in beeld gebracht worden zodat de meettoestellen na het project hun weg kunnen vinden naar de praktijk.

Datum:1 jan 2021 →  31 dec 2023
Disciplines:Remote sensing, Datavisualisatie en beeldvorming, Beeldverwerking
Project type:Samenwerkingsproject