< Terug naar vorige pagina

Project

Leven in een Warmere Wereld: Navigeren, Beheersen en Metaboliseren van Hitte in en Rond Nakuru, Kenia

Deze etnografie behandelt de volgende vraag: hoe verhoudt ‘hitte’ - opgevat als een cultureel artefact - zich tot het dagelijks leven van stedelingen en hoe draagt het bij aan de productie van nieuwe ideeën over het zijn en worden in een Keniaanse secundaire stad?  De bevindingen worden beschreven doorheen 8 hoofdstukken en een epiloog en bundelen inzichten over het stadsleven in Nakuru, een Keniaanse provinciestad met 610.000 inwoners op 160 km ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi. De studie is gebaseerd op 18 maanden etnografisch onderzoek. Veldwerk richtte zich op hoe mensen in Nakuru betekenis gaven aan hun stedelijke leefwereld waarbij de notie van ‘hitte’ gebruikt werd als leitmotiv om verschillende opvattingen te belichten met betrekking tot een verscheidenheid aan tegengestelde of samenhangende gebruiken, ideeën en/of betekenissen van technologieën, symbolen en materies die de provinciestad doorkruisen.

Doorheen de 8 hoofdstukken worden thema’s zoals politieke economie, ecologie, lichamelijkheid en  religie aangesneden en verwoven met inzichten in de existentiële overpeinzingen van Nakuru’s inwoners over verandering in de stad. Het proefschrift is intellectueel geworteld in zowel oude als nieuwe theoretische perspectieven in de antropologie die de energetische aspecten van een samenleving proberen te vatten. Het bouwt daarbij verder op oudere (regionale) etnografieën en nieuwere theoretische  stromingen gefocust op materialiteit, het anthroposceen, onzekerheid en affect. Deze studie onderzoekt zodoende de fenomenologische aspecten van ‘hitte’ die de relaties van inwoners in Nakuru met hun omgeving, materie en de socio-economische veranderingen in de stad, vorm geven.

De studie concludeert dat ‘hitte’ zoals het in Nakuru bemeesterd, genavigeerd en gemetaboliseerd wordt, het perfecte referentiekader biedt om te proberen betekenis te geven aan - of kennis te creëren over - de onzekerheden, contingenties, vaagheden en ambiguïteiten van het stadsleven. Deze kennis is echter, net als de stad, altijd omstreden, dubieus, in de maak en dus altijd onvolledig.

Datum:1 jul 2016 →  17 dec 2021
Trefwoorden:Ecology, post-human, science and technology
Disciplines:Antropologie
Project type:PhD project