< Terug naar vorige pagina

Project

Transitional Justice in Zimbabwe: tactische gokken van lokale maatschappelijke organisaties in een kwetsbare en door conflicten getroffen samenleving.

Dit doctoraatsvoorstel heeft tot doel de onderbelichte leiderschapsrol van maatschappelijke organisaties (CSO's) in overgangsjustitiecontexten te bestuderen, met name gericht op initiatieven die worden geïmplementeerd buiten door de staat geleide processen. Daartoe is het onderzoek in de eerste plaats gericht op het analyseren van het ontstaan en de daaropvolgende evolutie van het discours van transitional justice door de lens van kritische wetenschappers en praktijkmensen en op het onderzoeken van de verschillende interpretaties die wetenschappers en praktijkmensen hebben gemaakt van de termen 'maatschappelijke organisaties' en 'maatschappelijke organisaties'. fragiele en door conflicten getroffen staten'. Deze analyse zal het opzetten van het theoretische kader ondersteunen waarop het onderzoek zal steunen bij het onderzoeken van relevante juridische initiatieven van Zimbabwaanse maatschappelijke organisaties, die de case study zullen vormen. Elk van deze initiatieven zal worden gepresenteerd door middel van een diepgaand begrip van de context in Zimbabwe en de grondgedachte die hebben geleid tot de planning en implementatie van dergelijke initiatieven om gemeenschappelijke patronen te identificeren die toekomstige inspanningen kunnen leiden. Ten slotte is het onderzoek bedoeld om de belangrijkste interne en externe uitdagingen te achterhalen die Zimbabwaanse maatschappelijke organisaties hebben doorstaan bij hun pogingen om een bepaalde pijler van overgangsjustitie te bevorderen. Het streven is om een logisch en gestructureerd kader te creëren waarin de belemmeringen voor de bevordering van de doelstellingen en pijlers van overgangsjustitie worden geïsoleerd en onderzocht, met als doel lokale maatschappelijke organisaties, wetenschappers en praktijkmensen een praktische gids te bieden met elementen die de ontwikkeling van nieuwe strategieën in Zimbabwe en andere overgangsjustitiecontexten.

Datum:6 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Conflict, Zimbabwe, Justice, Truth, Reparations, Transitional Justice, Civil Society Organisations, Human rights, Victimhood
Disciplines:Mensenrechtenwetgeving, Juridische theorie, jurisprudentie en juridische interpretatie
Project type:PhD project