< Terug naar vorige pagina

Organisatie

ITG-DRC-dienst

Research Unit

Tijdsduur:1 jan 1990 →  Heden
Organisatieprofiel:

Op 20 oktober 2021 ondertekenden de Congolese vice-premier, Christophe Lutundula en de (voormalige) voorzitter van de Raad van Bestuur van het ITG en Antwerpse gouverneur, Cathy Berx, in het bijzijn van de Belgisch minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, het akkoord voor de opening van een lokale representatie van het ITG in Congo. ITG-DRC koos voor de hoofdstad Kinshasa als uitvalsbasis. De aanwezigheid in Congo werd versterkt omwille van het grote volume aan gezamenlijke projecten met de nood aan een meer nabije opvolging en de historische band tussen beide landen. De representatie staat in voor het uitbouwen en het opvolgen van de partnerwerking, zowel binnen projecten voor capaciteitsversterking, wetenschappelijk onderzoek als de eliminatie van slaapziekte.

ITG-DRC krijgt voor de uitbouw hiervan financiering van de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) België dat de verschillende aspecten van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking behartigt en van verschillende andere donoren, waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek -Vlaanderen (FWO). Naast een lokale vertegenwoordiger werken er ook een aantal wetenschappelijke experts die ondersteuning bieden, partners opleiden en hen begeleiden in wetenschappelijk onderzoek.

Verder bestaat het kantoor in DRC uit lokale en internationale medewerkers die zich dagelijks buigen over administratieve, logistieke en financiële kwesties, zowel van het eigen bureau als binnen de capaciteitsversterking van de partners.

De belangrijkste partners van het ITG in Congo zijn het Nationale Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB), de school voor Volksgezondheid van de Universiteit van Lubumbashi (ESP-UNILU), het Centrum voor Gezondheidsonderzoek in Kimpese (CRSK) en het Nationale Programma ter bestrijding van de slaapziekte (PNLTHA). Met deze partners werd een kaderakkoord afgesloten dat de basis is voor meerjarenprojecten. Daarnaast bestaan er verschillende samenwerkingsakkoorden met andere internationale organisaties zoals WHO (World Health Organization) en AZG (Artsen zonder Grenzen).