< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van kombuchafermentatie door het ontrafelen van de samensteling en dynamiek van microbioom en metabolieten (FWOAL1028)

Kombucha is een gefermenteerde, niet- tot laag-alcoholische drank
die op een weinig gestandaardiseerde traditionele manier wordt
geproduceerd. Hoewel kombucha vaak wordt geconsumeerd in
sommige landen zoals de VS, is het productieproces een risicovolle,
slecht gedefinieerde, opgeschaalde versie van de huishoudelijke
procedures. Om kombucha op een meer gestandaardiseerde en
kwaliteitsgecontroleerde manier te kunnen produceren om in te
spelen op een dringende maatschappelijke behoefte en een duidelijk
economisch potentieel, moeten verschillende fundamentele
kennislacunes worden aangepakt.
Onze hypothese is dat een ongekende, grootschalige analyse van de
kombucha-microbiota, gekoppeld aan een diepgaande
karakterisering ervan, het mogelijk zal maken consortia samen te
stellen voor een gestandaardiseerde kombuchaproductie. Om dit te
realiseren willen we (i) de microbiële diversiteit en
metabolietsamenstelling van een aantal kombucha-stalen
inventariseren, (ii) een verzameling kombucha-afgeleide bacteriën en
gisten maken, (iii) de onderliggende mechanismen van
metabolietbiosynthese ophelderen, en (iv) consortia van
starterculturen selecteren.
Dit project zal een ongekende grootschalige analyse van de
kweekbare kombucha-microbiota uitvoeren. Het zal de eerste zijn dat
diepgaande functionele genomica correleert met metabolomische
gegevens om isolaten te selecteren voor productieconsortia en zal
een waardevolle bron van bacteriële en gistisolaten genereren voor
de KMO-industrie.
Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:Komboecha, microbioom, drank, metabolieten, consortia, startersculturen
Disciplines:Voedselgisting, Voedselmicrobiologie