< Terug naar vorige pagina

Project

De bron van zelfbeschikking: experimenteel en fenomenologisch onderzoek naar het gevoel van handelingsbekwaamheid

Dit doctoraatsvoorstel bestaat uit drie projecten die zich richten op het effect van Spizzo, een fenomeen van uitgebreide handelingsbekwaamheid dat optreedt bij sensomotorische synchronisatietaken. Bij het synchroniseren van ritmische bewegingen met een visuele metronoom, voelen agenten het gevoel van keuzevrijheid dat normaal gesproken gepaard gaat met bewegingen die zich uitstrekken om de pulsen van een visuele metronoom te regelen. De extensie treedt op zodra agenten synchronisatie met de pulsen hebben bereikt en treedt op ondanks het feit dat agenten weten dat de metronoom onafhankelijk van hun eigen beweging werkt. Er wordt verondersteld dat het effect van Spizzo afhangt van de dynamiek van sensomotorische coördinatie bij synchronisatietaken.

Deze hypothese werd getest in Project 1, waarbij vingertikken op een visuele metronoom werd gebruikt als synchronisatietaak. De dynamiek van tikken werd gekenmerkt door het ondergaan van de reeks tikken aan een nieuwe procedure van monofractale classificatie. Eenmaal geclassificeerd, werden de series vergeleken met de gelijktijdige mondelinge rapporten van de deelnemers. Uit de vergelijking bleek dat de aanwezigheid van enige correlatiestructuur in de reeks zowel noodzakelijk als voldoende is om het effect te laten optreden. De correlatiestructuur in een reeks operationaliseert de coördinatie van tikken met pulsen; daarom kan het effect betrouwbaar worden verklaard als scharnierend op sensomotorische coördinatie. Project 1 laat zien hoe keuzevrijheid bij tikken zich uitstrekt tot de controle van metronoompulsen, zonder te onderzoeken hoe keuzevrijheid ontstaat bij tikken.

Project 2 pakt dit probleem aan met een oefening in fenomenologie. Vanuit een fenomenologische analyse van tikken veralgemeent het project de vraag hoe agency ontstaat in elke handeling. De veralgemening wordt uitgevoerd door in de menselijke ontwikkeling de omstandigheden te herleiden die het mogelijk maken om agency te laten ontstaan. In het bijzonder omvat de notie van het gevoel van keuzevrijheid de tweevoudige ervaring van een zelfbetrokkenheid bij actie en, gelijktijdig, het beheersen van de gebeurtenissen die gepaard gaan met de actie. Terwijl het gevoel van controle over de gebeurtenissen afhangt van de dynamiek van sensomotorische coördinatie (project 1), hangt het gevoel van een zelf dat betrokken is bij actie ten eerste af van de continuïteit van kinesthesie en ten tweede van de duurzaamheid van het zelf. De continuïteit van kinesthesie kan worden afgeleid uit de consistentie van de betrokken kinematica, die op zijn beurt direct kan worden waargenomen. De permanente zelfheid daarentegen is een gevolg van de ritmische coördinatiepatronen die mensen tegenkomen sinds de vroegste stadia van ontwikkeling (namelijk in het utero-leven).

Ten slotte heeft Project 3 tot doel om uitgebreid onderzoek te doen naar oculomotorische gebeurtenissen zoals saccades. Door saccades in overweging te nemen, zou het ontstaan van Spizzo's effect onafhankelijk kunnen zijn van enige tactiliteit en effector: een verdere bevestiging dat het effect direct afhangt van de dynamiek van sensomotorische coördinatie.

Datum:1 apr 2013 →  19 apr 2023
Trefwoorden:Sense of Agency, Fractal Analysis, Sensorimotor Coordination
Disciplines:Menselijke experimentele psychologie, Filosofische psychologie, Mathematische psychologie
Project type:PhD project