< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Severien Van Keer

  • Onderzoeksdoeleinden:Severien Van Keer is in 2014 afgestudeerd als Master in de Biomedische Wetenschappen, major 'Infectieuze en Tropische Ziekten' en minor 'Moleculaire en Cellulaire Biomedische Wetenschappen'. Sinds juli 2014 is ze werkzaam bij het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV - VAXINFECTIO). In mei 2019 verdedigde ze haar doctoraatsthesis 'Eerste fractie urine als bron van biomerkers voor primaire en secundaire baarmoederhalskanker preventie' (FWO-doctoraatsbeurs 2015-2019). Dit proefschrift werd opgesteld onder begeleiding van Prof. Pierre Van Damme, Dr. Alex Vorsters, Prof. Xaveer Van Ostade, Prof. Wiebren Tjalma en Prof. Margareta Ieven. Momenteel zet Severien haar werk voort als FWO junior postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Dit UROSCREEN ('a home-based first-void Urine One-step triage option for cervical cancer SCREENing') project richt zich op translationeel onderzoek om de klinische nauwkeurigheid aan te tonen van Human Papillomavirus (HPV) detectie in eerste fractie urine in combinatie met methylatie marker triage.
  • Trefwoorden:BAARMOEDERHALSKANKER, URINE, ANTILICHAMEN, DOORLICHTING, MENSELIJK PAPILLOMAVIRUS, PREVENTIE, DNA, DNA-METHYLATIE, Geneeskunde
  • Disciplines:Diagnostiek, Gynaecologie en verloskunde, Laboratoriumgeneeskunde, Moleculaire en celbiologie, Oncologie
  • Onderzoekstechnieken:Opstarten (bijv. het schrijven van protocollen, ethische submissie), coördinatie en monitoring van single/multicenter-observationele en laag-interventionele klinische studies, gevolgd door (statistische) analyse van gegevens en wetenschapscommunicatie. Technieken toegepast voor primaire en secundaire baarmoederhalskankerpreventie: optimalisatie van DNA-extractie en HPV DNA/mRNA-analyse in eerste fractie urine (bijv. qPCR, luminex, commerciële tests), DNA-methylering (bv. qMSP), en antilichaamdetectie (bv. luminex, ELISA).
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Onderzoekers en zorgverleners die urine willen gebruiken als een niet-invasief zelfbemonstering alternatief voor primaire en secundaire (baarmoederhals)kanker preventie.