< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Leukemie (VIB-KU Leuven)

Division

Tijdsduur:1 jan 2008 →  Heden
Organisatieprofiel:

Het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Leukemie probeert de genetische complexiteit van leukemie begrijpen, met het doel deze informatie te gebruiken om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.
Leukemie is een genetisch complexe aandoening die wordt gekenmerkt door de accumulatie van abnormale bloedcellen. De leukemiecellen herbergen vaak chromosomale afwijkingen en aanvullende, meer subtiele veranderingen (mutaties) in hun genoom. Deze informatie wordt gebruikt voor diagnostische doeleinden en voor risicostratificatie van leukemiepatiënten, die de langere termijn uitkomst aanzienlijk heeft verbeterd. Deze genetische veranderingen zijn ook de oorzaak van functionele veranderingen in de leukemiecellen. Een beter begrip van deze gedereguleerde signaalwegen in leukemie heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe gerichtere therapieën die effectiever en minder toxisch zijn.
Het doel van onze projecten is om de genetische complexiteit van leukemie te karakteriseren, en om ons begrip van hoe oncogenen samenwerken met elkaar tijdens de ontwikkeling en de progressie van leukemie, te verbeteren. Deze inzichten kunnen leiden tot de ontwikkeling van verbeterde therapeutische strategieën.

Trefwoorden:human genetics
Disciplines:Systeembiologie