< Terug naar vorige pagina

Project

(Kritische) Kosmopolitane Stedenbouw Verdergezet: het Construeren van een Atlas voor het Pluralistisch Ontwerp van de Europese Ruimtelijke Omgeving.

Sinds het eerste gepassioneerde pleidooi om het project van een kosmopolitane stedenbouw te cultiveren heeft de empirische realiteit van multi-culturele steden verschillende reflecties teweeggebracht om tegemoet te komen aan de diversiteit van stedelijke gebruikers die praktische vragen rezen omtrent het managen van productieve coƫxistentie in gedeelde ruimtes. Hiermee gerelateerd neemt dit onderzoek kosmopolitanisme in beschouwing als een fundamentele karaktertrek van de Europese stedelijke verandering, en, in een meer kritisch oogmerk, als een gereedschap om de nadruk te leggen op het veranderlijke concept van cultuur gebaseerd op collectief leren. De onderliggende veronderstelling is dat vroegere processen van sociaal-ruimtelijke (trans)formatie, in het licht van de ontmoeting met het andere, leer-potentieel bevat om het project van inter-culturele planning in Europa na te streven. Het project documenteert hiervoor praktijken van kritisch kosmopolitanisme met een focus op archetypische ruimtes die samenvallen met kosmopolitane standaarden in specifieke momenten in de geschiedenis. Door ruimte als een actieve drager te beschouwen van inter-culturele interacties zullen de resultaten zowel interpretatief als projectief zijn. Mappings zullen steunen op integratieve en inter-disciplinaire apparaten, en zo bijdragen aan lopende bevragingen over het ontwerpen van plural steden.
Datum:1 okt 2014  →  31 dec 2016
Trefwoorden:Kosmopolitane Stedenbouw, Atlas, Pluralistisch Ontwerp, Europese Ruimtelijke Omgeving.
Disciplines:Bouwkunde en constructietechnologie, Aardbevingsengineering, Geotechnische en omgevingsingenieurswetenschappen, Waterbouwkunde, Windtechnologie