< Terug naar vorige pagina

Project

Het metabole energieverbruik van gezonde jongeren en ouderen tijdens het lopen op een vaste ondergrond en op een loopband

Energiekosten van het gaan (metabolic cost of walking, MCoW in het Engels), gedefinieerd als het totale metabole energieverbruik per afgelegde meter, is een belangrijke factor in het dagelijks leven, omdat dit bepaalt hoe snel mensen vermoeid raken, wat weer invloed heeft op hun functiemogelijkheden. Dit onderzoeksvoorstel richt zich op de MCoW bij ouderen van 70 jaar of ouder (old adults, OA) vergeleken met jong volwassenen tussen de 18 en 30 jaar oud (young adults, YA).

Er is veel evidentie dat de MCoW 20 tot 30% hoger is bij OA dan bij YA. Daarnaast is het bekend dat OA een ander looppatroon hebben dan YA. Het doel van dit project is om een beter begrip te krijgen van het looppatroon, de MCoW en hun onderlinge samenhang. Het specifieke doel is te begrijpen waarom OA meer energie verbruiken per afgelegde meter dan YA. Als OA een hogere MCoW laten zien, dan moet het zo zijn dat ze meer metabole energie vrijmaken per geleverde Joule arbeid. Zij zouden meer energie aan de omgeving moet kwijtraken en/of er zou meer energie in excentrische spiervezelcontracties verloren moeten gaan.

De doelstellingen van deze studie zijn: (1) het beschrijven van het natuurlijke looppatroon in termen van kinematica, dynamica, elektromyografie (EMG), MCoW en musculoskeletale en fysiologische eigenschappen van OA en YA, (2) het vaststellen van de korte termijn effecten op de MCoW als OA het looppatroon van YA wordt opgelegd en andersom, (3) onderzoeken of er langdurige trainingseffecten ontstaan door het veranderen van de gangparameters, (4) vaststellen van de effecten van verstoringen van het lichaam op het looppatroon en MCoW en (5) het schatten van het energieverbruik in de verschillende genoemde condities met behulp van een musculoskeletaal model en bepalen in hoeverre de verschillen in geschat energieverbruik de verschillen in MCoW kunnen verklaren bij OA en YA.

Door middel van de voorgestelde studies verwachten we een beter begrip te krijgen van de factoren en onderliggende mechanismen die zorgen voor een verhoogde MCoW bij OA. Dit is niet alleen van fundamenteel belang, het kan ook helpen om de determinanten te bepalen die belangrijk zijn bij looptraining om de MCoW te verlagen en daarmee een actieve leefstijl en participatie in de maatschappij te bevorderen bij OA.

Datum:1 okt 2015 →  18 apr 2023
Trefwoorden:Human Movement Science
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project