< Terug naar vorige pagina

Project

Multiplexpathologie van de volgende generatie: precisiegeneeskunde mogelijk maken door te verbeteren kankerdiagnostiek en identificatie van biomarkers.

Het verstrekken van de juiste therapie aan elke kankerpatiënt is sterk afhankelijk van een interdisciplinaire interactie tussen chirurgen, oncologen en pathologen. Hoewel niet direct zichtbaar voor patiënten, pathologische beoordelingen - vaak een combinatie van microscopisch kleine, immunohistochemische en genetische / moleculaire analyses van gereseceerde weefsels en biopsieën blijven over essentieel voor het bepalen van de juiste diagnose, een kenmerk dat grotendeels de prognose en het succes van het therapeutische middel bepaalt plan. Terwijl de sequentiebepalingsprocedures van de volgende generatie om genetische afwijkingen te identificeren, een enorme getuige zijn geweest revolutie in het afgelopen decennium, lopen de huidige standaard pathologische methoden aanzienlijk achter om het hoofd te bieden aan de toenemende aantallen vermeende biomarkers die zouden kunnen leiden tot nauwkeurigere diagnostiek en betere therapieselecties. Onlangs heeft dit consortium een nieuw platform geïmplementeerd voor multiplex immunohistochemie (MILAN-methode) die maakt de analyse mogelijk van meerdere (50-100) eiwitten en biomarkers in afzonderlijke weefselcoupes op eencellig niveau. In dit project, willen we nu ~ 1500 eerder en nieuw geannoteerde tumormonsters analyseren op eencellig en ruimtelijk resolutie over 6 kankertypes (d.w.z. melanoom, longkanker, borstkanker, volwassen en pediatrisch glioom, leverkanker en lymfoom) van patiënten die werden / worden behandeld in de UZLeuven, met als doel het identificeren van vermeende biomarkers voor immunotherapie en verbetering van kankerdiagnostiek. Voor elk kankertype optimaliseren we multiplex op maat van de ziekte panelen om bekende en nieuwe markers (> 50 eiwitten) te detecteren, waardoor we het cellulaire en genetische ruimtelijk kunnen oplossen samenstelling van een tumor en zijn micro-omgeving, gegevens die ook zullen worden gecorreleerd met klinische kenmerken zoals reactievermogen op therapie. Als zodanig zullen we een van de meest gedetailleerde pathologische kankeratlassen genereren die voorhanden zijn clinici en onderzoekers. Deze multiplexaanpak is recentelijk bijzonder belangrijk gebleken in de context van immuuntherapie (bijv. checkpoint-remmers) waarvoor tumorweefselmonsters van patiënten reageren op immuuncontrolepunten remming bevatte een ander spectrum van ontstekingscellen in en rond de tumor, kenmerken die dat alleen konden zijn gemeten met behulp van multiplex immunohistochemie in de ruimtelijke context van het weefsel. Omdat MILAAN enorme hoeveelheden data produceert
is er een nauwe samenwerking met STADIUS (Engineering department, KULeuven) die zorgt voor correcte data analyse en beheer. Tot slot, door pathologie van de volgende generatie uit te voeren met behulp van het MILAN-platform, zullen we de biologische inzichten die nodig zijn voor therapieselecties aanzienlijk verbeteren, in het bijzonder voor patiënten die deze immunomodulerende therapieën krijgen. Dit consortium herbergt alle benodigde expertise om deze technologie en inzichten te vertalen naar een klinische setting, waarbij wordt benadrukt dat patiënten zo snel mogelijk toegang krijgen tot de meest geavanceerde kankerdiagnostiek mogelijk.

Datum:1 feb 2021 →  31 jan 2024
Trefwoorden:cancer, MILAN method, biomarker
Disciplines:Kankertherapie