< Terug naar vorige pagina

Project

Onthulling van de Instrumentele Rol van Sport: Een Postkoloniale Analyse van het "Sport for Development and Peace"-beleid in Vlaanderen, met de Focus op Individuen met een Migratieachtergrond

Dit onderzoek onderzoekt de rol van sport in sociale ontwikkeling in Vlaanderen, België, met speciale aandacht voor het beleid van 'Sport for Development and Peace' (SDP) dat gericht is op individuen met een migratieachtergrond. Hoewel sport algemeen wordt beschouwd als een universeel instrument voor sociale ontwikkeling, onderzoekt deze studie in hoeverre het SDP-beleid in Vlaanderen de behoeften van specifieke groepen invult, met name degenen die worden bestempeld als 'benadeeld' of 'gemarginaliseerd'. Het onderzoek is gebaseerd op het concept van 'superdiversiteit', waarbij de veelzijdige ervaringen binnen migrantengemeenschappen worden erkend.

Het theoretisch kader neemt een postkoloniaal perspectief in, waarbij de blijvende invloed van het kolonialisme op hedendaagse praktijken wordt benadrukt. Belangrijke concepten zijn governmentality, discours en framing, hegemonie, hybriditeit, agency en subalterniteit. Deze concepten bieden een lens om te analyseren hoe het SDP-beleid burgerschap construeert, machtsdynamieken versterkt en individuen met een migratieachtergrond beïnvloedt.

De toepassing van postkoloniale theorie in SDP-onderzoek belicht de historische verbanden tussen moderne sport en het kolonialisme. Academici hebben dit kader gebruikt om dispariteiten in macht en middelen binnen de SDP-beweging te bekritiseren. De specifieke toepassing van postkoloniale theorie op SDP in Vlaanderen is echter een unieke bijdrage van dit onderzoek.

De onderzoeksvragen hebben tot doel mechanismen te onthullen waarmee 'tekortkoming' wordt geframed in het SDP-discours in Vlaanderen op basis van culturele en etnische verschillen, hegemonische praktijken te onderzoeken die worden ingezet om burgerschap vorm te geven, en te verkennen hoe individuen met een migratieachtergrond SDP-initiatieven waarnemen en ermee omgaan. Uiteindelijk beoogt de studie bij te dragen aan een genuanceerd begrip van de intersectie tussen sport, machtsdynamieken en maatschappelijke transformatie binnen een postkoloniale context.

Datum:17 sep 2021 →  Heden
Trefwoorden:integration, decolonization, sport for development and peace
Disciplines:Humane bewegings- en sportwetenschappen niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project