< Terug naar vorige pagina

Project

Microbiologische en chemische voedselveiligheidsrisico's bij de kweek van insec ten.

Het gebruik van insecten in voeding en voeder wint in België en Europa aan belang in het kader van humane voeding en dierlijk voeder. Ook al is er, buiten Europa, reeds een lange geschiedenis van veilig gebruik, toch is deze praktijk niet zonder meer overdraagbaar naar Europa, in het bijzonder omwille van de grootsschalige kweek die nodig is om insecten een substantiële plaats te laten innemen in de voedselketen. Het gebruikte substraat en de kweekomstandigheden (hygiëne, goede praktijken) zijn daarbij cruciaal en het is dan ook belangrijkom de impact op de voedselveiligheid te evalueren. In dit project worden zowel de te verwachten microbiologische problemen (zowel hygiëne-indicatoren als pathogene or ganismen) als de chemische gevaren (pesticiden, zware metalen, bacteriëletoxines, mycotoxines, (dier)geneesmiddelen) meer in detail bestudeerd in functie van de kweekomstandigheden. Daarvoor worden vier combinaties van substraten en insecten onderzocht. Door deze keuze worden verschillende (levensfasen van) insecten bestudeerd, diverse substraattypes voor de kweek met uiteenlopende poteentiële veiligheidsgevaren, en met de mogelijke toepassing in voeder en voeding
Datum:1 okt 2015 →  30 sep 2018
Trefwoorden:Insects, Food safety, Microbiological, hazards, Chemical hazards, Rearing, Good practices
Disciplines:Dierkundige biologie