< Terug naar vorige pagina

Project

De ontwikkeling, implementatie en opvolging van de ijkingstoets voor de academische STEM opleidingen. (STEM)

Dit project richt zich op het versterken van de ijkingstoets als instrument in het studiekeuzeproces in de transitie naar verplichte ijkingstoetsen, zoals beschreven in het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2014-2019 en de beleidsnota van de Minister en decretaal vastgelegd in het verzameldecreet Hoger Onderwijs. Vertrekkende van deze documenten en het streven van de universiteiten om studenten zo optimaal mogelijk te informeren en te ondersteunen bij de studiekeuze voor academisch STEM-onderwijs worden er in dit project twee thematische actielijnen voorgesteld: ‘inhoudelijke versterking’ en ‘communicatie en promotie'. Dit project concentreert zich op de "inhoudelijke versterking".
De genoemde actielijnen schrijven zich in in de context van de verplichte deelname voor inschrijving in de bachelor in de ingenieurswetenschappen en de bachelor in de ingenieurswetenschappen: architectuur in het academiejaar 2018-2019, maar willen ook verder werken aan inhoudelijke versterking van het bestaande aanbod aan ijkingstoetsen en de basis leggen voor een kader waarin uitbreiding van verplichting in een latere fase kan plaatsvinden. Een dergelijk kader kan er pas komen mits verdere uitbouw van de in 2017 aangevatte werkzaamheden wat betreft de communicatie van de verplichte deelname, het opvolgen van de validiteit en betrouwbaarheid van de (nieuwe) toetsen en het informeren en begeleiden van opleidingen die wensen aan te sluiten bij bestaande ijkingstoetsen.


Te verwachten outcomes zijn:
(1) In 2018 zal de eerste verplichte deelname voor inschrijving in de bachelors in de ingenieurswetenschappen en de ingenieurswetenschappen: architectuur plaatsvinden. Van deze eerste verplichte deelname zal een analyse voorbereid en uitgewerkt worden, met aandacht voor de implicaties van afname voor een veralgemeend divers en publiek. Hierbij zal er de nodige aandacht besteed worden aan gender- en SES factoren. Een eerste rapportering wordt voorzien in het najaar van 2018.
(2) Zoals reeds aangegeven moet er voorafgaand aan de verplichte deelname voor inschrijving in de bachelors industrieel ingenieur en diergeneeskunde nog evidentie verworven worden over de validiteit van de ijkingstoetsen. De ijkingstoets diergeneeskunde werd in juni 2017 voor een eerste maal op vrijwillige basis aangeboden aan de instellingen waar de opleiding aangeboden wordt (UGent en UAntwerpen). De zeer lage deelnamecijfers en scores wijzen echter duidelijk op het feit dat er in samenspraak met de opleidingen nog werk verricht moet worden wat betreft het ontwikkelen en valideren van een opleidingsspecifieke toets met een stabiel ijkingsniveau. Ten einde de noodzakelijke evidentie over de validiteit te verwerven zullen de ijkingstoetsen diergeneeskunde en industrieel ingenieur veralgemeend afgenomen worden aan het begin vanhet academiejaar bij de studenten van de eerste bachelor en zullen er conform de reeds ontwikkelde methode validiteitsrapporten opgesteld worden.
(3) Wat betreft de opvolging van de validiteit ligt de focus niet alleen op bovengenoemde toetsen, maar ook op de overige bestaande ijkingstoetsen. Voor de verschillende ijkingstoetsen zullen er validiteitsrapporten opgesteld worden. Hier aan gekoppeld moet er de nodige aandacht besteed worden aan gender- en SES factoren. Een bewezen wetenschappelijke basis in verband met de validiteit is immers nodig willen er andere ijkingstoetsen mee instappen in de verplichting.
(4) De begeleiding van opleidingen die wensen aan te sluiten bij bestaande ijkingstoetsen. In 2017 werden er informatiesessies georganiseerd met als doel opleidingen die nog niet deelnemen aan een bestaande ijkingstoets te informeren over de huidige stand van zaken. Ten einde het draagvlak van de ijkingstoets blijvend uit te bouwen en te verankeren zal er verder advies en begeleiding geboden worden. Dit aanbod aan begeleiding geldt voor opleidingen die nog vragen of onduidelijkheden hebben over de werking van de ijkingstoets en voor opleidingen die wensen betrokken te worden. Opleidingen die wensen betrokken te worden kunnen dan in eerste instantie aansluiten bij de reeds bestaande specifieke ijkingstoetscommissie en advies en begeleiding vragen voor het opstellen van de toets in bepaalde modules en voor het opvolgen van de ijkingstoetsresultaten in functie van validering. Voor opleidingen die wensen deel te nemen is er daarnaast een draaiboek uitgewerkt.
Het is de bedoeling dat het gegeven van de ijkingstoets op deze manier zo veel mogelijk gemeenschappelijk uitgewerkt, besproken en gedeeld wordt over de verschillende deelnemende ijkingstoetsen en instellingen en naar betrokkenen partners toe. De input van de verschillende ijkingstoetscommissies (o.a. wat betreft validiteit) wordt overkoepelend opgenomen in de VLIR Centrale IJkingstoetscommissie. De samenstelling van de centrale commissie reflecteert het aantal deelnemende ijkingstoetsen en instellingen

Datum:1 nov 2015 →  Heden
Trefwoorden:STEM, ijkingstoets
Disciplines:Onderwijs, cultuur en maatschappij