< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Andrea Marchetti

  • Onderzoeksexpertise:Het doel van mijn onderzoekscarrière is altijd geweest om de geschiedenis, samenstelling en reactiviteit van cultureel erfgoedmaterialen beter te begrijpen door geavanceerde analytische technieken toe te passen. Om dit doel te bereiken heb ik een expertise ontwikkeld in methodeontwikkeling en optimalisatie voor de analyse van cultureel erfgoedobjecten. Dit omvat experimenteel ontwerp, optimalisatie van monstervoorbereiding en toepassing van een gevarieerde reeks methoden voor materiaalanalyse, waaronder zowel in-situ- als laboratoriumanalyse (ook bij synchrotronfaciliteiten). Ik heb directe ervaring met de ontwikkeling en toepassing van multi-analytische methodologieën om verschillende soorten historische materialen te bestuderen, waaronder metaallegeringen, glas, schilderijen, kunstenaarspigmenten, laklagen, textiel en leer. Deze uiteenlopende ervaring geeft me de nodige achtergrondkennis en praktische expertise om multianalytische benaderingen te ontwerpen en te implementeren, afgestemd om de meest uiteenlopende onderzoeksvragen te beantwoorden. Momenteel pas ik mijn expertise toe op de studie van complexe composietobjecten (combinatie van meerdere materialen), in het bijzonder historische rijtuigen en sleeën, met een focus op de reactiviteit en interactie tussen materialen.
  • Trefwoorden:MATERIAALKARAKTERISATIE, HIPPOMOBIEL ERFGOED, ANALYTISCHE CHEMIE, CONSERVATIE-RESTAURATIE, SPECTROSCOPIE, ERFGOEDWETENSCHAPPEN, Scheikunde
  • Disciplines:Macromoleculaire en materiaalchemie, Organische chemie, Fysische chemie, Andere chemie, Andere natuurwetenschappen, Materiaalconservatie, Historische materialen en productiemethoden, Materiaalkunde voor conservatie-restauratie, Analytische chemie
  • Onderzoekstechnieken:Gedurende mijn carrière heb ik directe praktijkervaring opgedaan met een groot aantal analytische methoden. Mijn belangrijkste expertise zijn moleculaire spectroscopiemethoden (zoals benchtop (ATR-)FTIR, pATR-FTIR, μFTIR, SR-μFTIR, O-PTIR en μRaman), XRF-gebaseerde technieken (zoals pXRF, MA-XRF en SR-μXRF) en microscopie (optische microscopie en SEM-EDX). Ik heb ook enige ervaring met elektrochemische en foto-elektrochemische methoden (meestal om de reactiviteit van pigmenten en in het bijzonder de fotoresactiviteit te bestuderen), met ICP-MS (inclusief microgolfontsluitingstrategieën voor monstervoorbereiding) en LA-ICP-MS, en met luchtkwaliteitsmonitoring (deeltjestellers in de lucht, diffusieve/passieve gassamplers). Ik heb ook beperkte ervaring met andere synchrotrongebaseerde methoden, zoals SR-μXRPD en SR-μXAS, en met μCT. Momenteel heb ik in mijn rol in de ARCHES-groep toegang tot pATR-FTIR-, pXRF-, OM-, SEM-EDX- en MA-XRF-instrumenten. Via interne samenwerkingen aan de Universiteit Antwerpen heb ik bovendien toegang tot μRaman, MA-XRPD en MA-rFTIR. Ik vraag ook regelmatig bundeltijd aan (toegang tot synchrotronfaciliteiten) om toegang te krijgen tot IR-bundellijnen (μFTIR-, SR-μFTIR- en O-PTIR-instrumenten) en tot röntgenbundellijnen met kleine (micro- of nanometrische) bundelgrootte (SR-μXRF, SR-μXRPD en SR-μXAS). Naast materiaalanalyse heb ik ook expertise ontwikkeld in strategieën voor monstervoorbereiding. Dit omvat de optimalisatie van strategieën voor het inbedden en microtoomsnijden om dunne coupes (0,5 - 20 µm) van monsters voor te bereiden voor SR-analyse.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Conservatoren, kunsthistorici, privéverzamelaars of onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van materiaaltechnisch onderzoek op historische objecten kunnen profiteren van mijn expertise. In het bijzonder als ze geïnteresseerd zijn in het beantwoorden van vragen over de chemische samenstelling en/of degradatie van de objecten. Mensen die geïnteresseerd zijn in de studie en conservering van hippomobiel erfgoed kunnen ook profiteren van mijn huidige onderzoek naar historische rijtuigen en sleeën.