Projecten
PhD position: Flow-structure-properties relations for Pickering emulsions KU Leuven
For many applications, polymers have substantial advantages as compared to other materials, e.g. they are light-weight, flexible, easy to process and corrosion-resistant. Additional functionality can be introduced by the addition of conductive or magnetic particles. Thereby, materials can be developed for energy harvesting, electric discharge protection, electromagnetic shielding or soft robotics. However, the resulting properties are ...
Vooruitstrevend inzicht in pectine-gebaseerde olie-in-water emulsies met specifieke fysicochemische en nutritionele functionaliteit: Zit de oplossing in de pectinemix? KU Leuven
In ons dieet consumeren we lipiden voornamelijk als emulsies (e.g. sauzen, soepen). Olie-in-water emulsies zijn samengesteld uit gedispergeerde oliedruppels, waarbij de interfase bedekt is met een emulgator om de stabiliteit van de oliedruppels te verhogen. Pectine is een groep van complexe polysachariden aanwezig in alle planten en in vele afvalstromen van voedselproductie (e.g. citrusschil). Bepaalde pectinestructuren kunnen adsorberen aan ...
Invloed van structuuropbouw van plantgebaseerde emulsies op de biotoegankelijkheid van carotenoïden en de in vitro vetvertering. KU Leuven
Groentegebaseerde levensmiddelen, zoals soepen en sauzen, zijn goede bronnen van water, vezels (bijvoorbeeld pectine), micronutriënten en lipiden. Lipiden worden in onze voeding vaak als negatief aanschouwd omdat een overmatige opname gelinkt is aan een risico op obesitas. Lipiden zijn echter belangrijke macronutriënten die energie en essentiële vetzuren leveren en de opname van vetoplosbare micronutriënten, zoals carotenoïden, kunnen ...
Vorm-veranderende Pickering Emulsies KU Leuven
We zullen "colloïdale oppervlakteactieve stoffen" ontwikkelen met een soortgelijk gedrag als moleculaire oppervlakteactieve stoffen om niet-sferische (wormachtige, 3D goed gedefinieerde poriën, lamellaire) Pickering-emulsies te creëren, en deze uit te rusten met het vermogen om te wisselen tussen de verschillende assemblageregimes door externe stimuli. Deze benadering zal een nieuw aanpasbaar platform creëren voor materiaalsynthese en ...
Schuimstabiliteit en schuimbeperking door anti-schuimen van eiwitoplossingen en emulsies KU Leuven
Model eitwitschuimen, dispersies en emulsies zullen ontwikkeld worden. De meest centrale eigenschappen van deze schuimen, oplossingen en emulsies zullen onderzocht worden. De volgende zaken m.b.t. schuimvorming en schuimstabiliteit moeten beantwoord worden: -Onderzoek naar het schuimgedrag van model schuimen met gecontroleerde eigenschappen. Daarop volgend, onderzoek naar de meet significante eigenschappen die de schuim beperkende activiteit ...
Rationalisering van het ontwerp van Pickering en bi-gestructureerde emulsies met het oog op een specifieke in vitro lipolysekinetiek: van statische naar (semi)dynamische in vitro verteringsmethoden KU Leuven
In de afgelopen jaren werd het duidelijk dat verschillende factoren de vertering van lipiden beïnvloeden: (i) oliefase-eigenschappen, (ii) oliedruppelgrootte, (iii) grensvlakeigenschappen, (iv) eigenschappen van de continue fase. Een recente onderzoekstrend is gericht op het verkennen en begrijpen van het gebruik van een mix van emulgatoren om de emulsiestabiliteit en de vertering van lipiden te moduleren met specifieke perspectieven voor ...
Invloed van kristallisatie op de colloid-chemische stabiliteit en functionele eigenschappen van W/O/W dubbele emulsies Universiteit Gent
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of vetkristllisatie kan gebruikt worden om dubbele emulsies te stabiliseren en of dit al dan niet de functionele eigenschappen beïnvloedt. In een eerste onderdeel zal een methode ontwikkeld worden om de hoeveelheid vast vet te kwantificeren. Vervolgens zullen de bepalende factoren voor vetkristallisatie bestudeerd worden. Tenslotte zal nagegaan worden wat de invloed is van kristallisatie op de ...
Invloed van kristallisatie op de colloïd-chemische stabiliteit en functionele eigenschappen van W/O/W dubbele emulsies Universiteit Gent
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of vetkristallisatie kan gebruikt worden om dubbele emulsies te stabiliseren en of dit al dan niet de functionele eigenschappen beïnvloedt. In een eerste onderdeel zal een methode ontwikkeld worden om de hoeveelheid vast vet te kwantificeren. Vervolgens zullen de bepalende factoren voor vetkristallisatie bestudeerd worden. Tenslotte zal nagegaan worden wat de invloed is van kristallisatie op de ...
Proces-structuur-functie relaties van sera rijk aan pectine in plantgebaseerde emulsies met laag vetgehalte KU Leuven
Tijdens de processing en digestie van gedispergeerde plant gebaseerde levensmiddelensystemen (dit zijn complexe multi-schaal en multi-fase dispersies zoals soepen, sauzen, purees, smoothies,) treden verschillende structurele wijzigingen op met impact op de technologische en nutritionele functionaliteit. Deze systemen zijn opgebouwd uit een aantal structurele elementen die aangeduid worden als een partikelfase (cel clusters, individuele ...