< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Laboratorium voor Epilepsie Onderzoek

Lab

Tijdsduur:1 mrt 2012 →  Heden
Organisatieprofiel:

Laboratorium voor Epilepsie Onderzoek is verbonden aan de KU Leuven en werkt nauw samen met het Referentiecentrum voor Refractaire Epilepsie van UZ Leuven. Beiden staan onder leiding van prof. dr. Wim Van Paesschen. 

Laboratorium voor Epilepsie Onderzoek is partner van het SeizeIT project, dat als doel heeft een klein en discreet smartphone-gebaseerd toestel te maken dat in staat is epileptische aanvallen te detecteren in de thuisomgeving van patiënten met epilepsie. Partners zijn Imec, Byteflies, Pili Pili, UCB Parma en ESAT-Stadius (KU Leuven). SeizeIT is een imec.icon onderzoeksproject met fondsen van Imec, Innoviris en Agentschap Innoveren&Ondernemen. Het project loopt van 2016-2018. https://www.imec-int.com/en/what-we-offer/research-portfolio/leaps

We werken mee aan het project ”Next generation microfluidics technology for human and animal diagnostics” van prof. Jaroslav Belotserkovsky, Afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren.  In dit project zullen we een Point-of-care test (POCT) op punt stellen om snel serum concentraties te kunnen bepalen van twee veel gebruikte anti-epileptica (fenytoïne en valproaat). Dit project wordt gesteund door interne fondsen van KU Leuven. Het project loopt van 2017-2019.

We hebben een actieve interesse in multimodale beeldvorming in de preheelkundige evaluatie van patiënten met refractaire focale epilepsie. UZ Leuven is één van de vier Belgische referentie centra voor refractaire epilepsie, waar epilepsiechirurgie mag uitgevoerd worden. In samenwerking met collega’s van nucleaire geneeskunde (prof dr K. Van Laere en prof dr K. Goffin), neuroradiologie (prof dr S. Sunaert en prof dr P. Demaerel), ingenieurs van ESAT-Stadius (prof S. Van Huffel) en Medical Imaging Research Center (MIRC) (prof P. Suetens en prof P. Dupont) hebben we verschillende nieuwe beeldverwerkingsalgorithmes uitgewerkt, die we momenteel klinisch implementeren en valideren. In de kliniek gebruiken we nu multimodale beeldvorming inclusief MRI, morfometrische analyse, SISCOM, FDG-PET, fMRI en EEG-fMRI.

In collaboratie met prof dr P. Janssen (Neurofysiologie) hebben we voor het eerst de epileptogenesis in het Rhesus amygdala-kindling model van epilepsie bestudeerd met beeldvorming (SISCOM, CB1R-PET, FDG-PET).

We zijn betrokken bij volgende drug trials:

  • Padsevonil (ucb04942) voor de behandeling van refractaire focale epilepsie (fase IIb trial, UCB Pharma)
  • A double-blind, placebo-controlled, randomized-withdrawal, multicenter study of the efficacy and safety of JZP-258 in subjects with narcolepsy with cataplexy (fase III trial, Jazz Pharmaceuticals)
Trefwoorden:Wearable, Multimodale beeldvorming, Drug trials anti-epileptica, Epilepsiechirurgie, Epilepsie
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen